Ecologistes en Acció identifica disset punts negres a la costa de l’Ebre

El més destacat del litoral ebrenc enguany, segons l’informe ‘Banderes negres Catalunya 2014’, és el projecte Castor

Publicat el 09 de setembre de 2014 a les 18:19
Esta es la plataforma marina del projecte de gas Castor. Foto: Cedida

Ecologistes en Acció ha publicat el seu informe anual Banderes negres Catalunya 2014, que analitza la situació de la costa mostrant la degradació i les amenaces que patix el litoral català. Així mateix, assenyala els responsables i implicats en este procés de destrucció. A les Terres de l’Ebre l’informe hi identifica 17 punts negres, mentre que les comarques de Barcelona són les que apleguen més impactes, amb un total de 46 banderes negres, seguit per Tarragona amb 26 i Girona amb 24. L'informe d’enguany també atorga tres banderes negres generals que afecten el conjunt del litoral català: la nova llei de costes i el seu reglament, les prospeccions sísmiques d’hidrocarburs i la regeneració de les platges. A cada demarcació, l’informe destaca una de les banderes per la seua rellevància i actualitat.

A Terres de l’Ebre, l’entitat ecologista destaca el projecte Castor d’emmagatzematge subterrani de gas natural paralitzat després de l’activitat sismològica que va desencadenar la injecció de gas matalàs, a hores d’ara sense decisió sobre el seu futur. La resta de banderes negres que atorga a les Terres de l’Ebre són: a l’Ametlla de Mar, la urbanització Les Tres Cales, la urbanització Les Roques Daurades, el port, els espigons i la granja d’engreix de tonyina roja; a l’Ampolla: les urbanitzacions Los Pinets, Cap Roig i l’Ampolla-Mar i el port; a Deltebre, la urbanització Riumar; a Amposta, la urbanització Eucaliptus; a Sant Carles de la Ràpita, el port esportiu, i a Alcanar, les urbanitzacions Les Tres Palmeres, Montsià Mar, Solimar i Montecarlo i el port industrial. També cita com una afectació sobre la costa ebrenca la central nuclear de Vandellòs.

Pel que fa a Girona, destaca el nou projecte del Bulli Foundation del cuiner Ferran Adrià que pretén construir un complex de més de 4.000 metres quadrats a l’entorn natural de cala Montjoi dins del parc natural Cap de Creus. A Barcelona, el Pla Especial del Port Vell i el projecte de la Marina de Luxe, previst inaugurar este octubre de 2014, enfront l’oposició veïnal, social, ecologista i dels pescadors. I a Tarragona, el projecte Barcelona World de l’empresa promotora Veremonte, “que tindrà amb importants impactes ambientals”, apunta.