El Baix Ebre xifra en un milió d’euros l’estalvi anual per fusionar els consorcis de residus

Publicat el 29 de març de 2013 a les 17:26

Segons reclama obertament el consell d'alcaldes del Baix Ebre, el futur macroconsorci aglutinaria tant els consorcis de gestió de residus del Baix Ebre i el Montsià –hi són també convidats a integrar-se el consorci que gestiona els de la Ribera d'Ebre, Terra Alta i Priorat–, com el CODE, encarregat de tractaments com el de la mosca negra i el mosquit, entre d'altres, així com els consorcis de gestió d'espais públics com el de la Serra del Montsià o el de la de Boix-Cardó. La proposta, que es planteja des de fa mesos i que en els darrers dies havia estat reclamada tant per ERC com pel PSC, permetria, segons el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, un important estalvi. De fet, segons un estudi encarregat pel Consell, només amb la unificació dels consorcis de residus del Baix Ebre i el Montsià s'aconseguiria un estalvi d'1,1 milions d'euros.

Els abocadors

Amb aquesta idea sobre la taula, seria l'abocador del Mas de Barberans, de titularitat pública i recentment ampliat amb una inversió de 2,5 milions d'euros, el que rebria els residus de totes les poblacions de les dos comarques (ara hi fan cap els residus del Montsià i els d'algunes poblacions del Baix Ebre, que són les de la banda dreta de l'Ebre –excepte Roquetes–, i 6.000 tones provinents de Tortosa). De retruc, l'acord tindria una afectació sobre el macroabocador de Tivissa, de titularitat privada, on actualment fan cap els residus de les poblacions del Baix Ebre que no van al Mas. El president del Consorci de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat, Jordi Jardí, considera que este fet no ha de ser un impediment, però sí que reivindica que "els residus, abans de portar-se a l'abocador, passen per la planta de triatge, un equipament que tenim construït i que s'ha d'adjudicar, la qual cosa es farà quan hi haja unes garanties de fluxos de brossa determinats, i esperem que l'Agència de Residus ho determini".

Ara bé, tenint en compte que el Baix Ebre aposta ja d'entrada pel macroconsorci que integre altres organismes i no és partidari de fer una integració per fases començant pels residus, el principal escull es troba en la incorporació del CODE, un organisme que ha anat assumint més i més competències. "Hem encarregat estudis econòmics i també jurídics per conèixer quina seria la millor fórmula i també analitzarem si el CODE, que duu a terme activitats a banda de les gestió dels residus, encaixa i les repercussions que tindria", apunta Joan Martín Masdeu, president del Consell Comarcal del Montsià.