
Este matí s'ha presentat el resultat econòmic de l'exercici del 2014 al Palau Episcopal. Foto: Sílvia Berbís
Les esglésies del Bisbat de Tortosa van tancar el 2014 amb un superàvit de 206 mil euros, dels quals 23.872 corresponen a l’exercici ordinari i 182.159 a l’extraordinari. També l’Administració Diocesana va aconseguir un exercici ordinari positiu, amb 313.175 euros de superàvit, si bé es van afrontar despeses extraordinàries, per executar obres al palau Episcopal i fer aportacions a obres del Cabildo, per valor de 352.828 euros, davant les quals se’n desprén un dèficit de 39.650 euros. Tot i els números positius en global, el Bisbat ha mostrat la seua preocupació per l’estat de degradació que presenten algunes de les esglésies i edificis parroquials.
Així ho ha reconegut l’ecònom diocesà, Víctor Cardona, en la presentació del balanç econòmic de la diòcesi. “Una de les grans preocupacions és fer front al patrimoni i a l’envelliment d’algunes parròquies que necessiten actuacions de manteniment extraordinàries”, ha apuntat. Així, per bé que els ingressos van superar les despeses el 2014, auguren la necessitat perentòria d’emprendre obres per frenar el deteriorament d’algunes esglésies, com la de la Tinença de Benifaçà i també algunes de parròquies petites de la Ribera d’Ebre i el Priorat, ha admés. El que no es planteja el Bisbat, però, és tancar parròquies que poden pasar dificultats per fer front a les despeses. “Estem treballant per no tancar-ne cap, per molt que siguen petites, perquè creiem que totes donen un servei molt important i potser en algunes èpoques de l’any congreguen pocs fidels, però en altres són llocs de trobada i conformen una identitat”, ha afirmat Cardona.
Segons les xifres que ha aportat pel que fa a l’exercici de les parròquies, en l’ordinari s’han ingressat 1.473.123 euros, dels quals un 92% provenen d’aportacions directes dels fidels, i les despeses han pujat a 1.449.250 euros, de les quals un 42% són per al seu funcionament, un 31% per a activitats parroquials i la esta pera aportacions solidàries. L’exercici extraordinari és el que ha permés obtindre el superàvit apuntat.
Pel que fa a les xifres pròpies de l’Administració Diocesana, s’han ingressat 2.680.756 euros (sobretot aportacions de la Conferència Episcopal, 1,9 milions; aportacons dels fidels, 548.822 euros i rendiment del patrimoni, 210.359 euros), mentre que les despeses sumen 2.367.579 euros (1 milió per despeses de personal; 789.293 per activitats pastorals i aportacions solidàries i 526.878 per funcionament). D’esta manera, el resultat de l’exercici ordinàri ha estat també positiu, amb 313.176 euros, però es van afrontar obres extraordinàries per 352.828 euros, d’aquí el déficit exposat de 39.000 euros pel que fa a l’Administració Diocesana.
Precisament per incentivar les aportacions dels fidels en l’exercici en curs, el proper 15 de novembre se celebrarà el dia de l’església Diocesana sota el lema ‘Una església i milers d’històries gràcies a tu’. El que es pretén, ha explicat Cardona, és “sensibilitzar la gent per a que continue aportant per continuar l’obra humanitària, solidària i cristiana que fa l’església”.
També han aprofitat per donar difusió a la reforma del règim de desgravacions fiscals per a donatius que comporta la nova Llei del Mecenatge. D’esta manera, fins al 2014 les desgravacions per donacions eren del 25% en els primers 150 euros i enguany passen al 50%, i de la resta passen del 25% al 27,5%, i de cara a l’any vinet els primers 150 euros desgravaran un 75% i la resta un 30%. Els representants eclesiàstics han admés que pot desencentivar les donacions els presumptes casos de corrupció en les més altes esferes eclesiàstiques que estan sortint a la llum, uns casos, han apuntat, que “dolen molt, perquè els diners que són per ajudar el germà són sagrats”, han dit. En tot cas, han valorat com “un bona noticia” que surten a la llum “per posar honradesa, transparència i veritat”.