Hanukkah, també coneguda com 'la festa de les llums', és una festivitat jueva que es regeix pel calendari lunar i que dura vuit dies. Segons explica la tradició, són els mateixos que es va mantenir encès amb molt poc oli un 'menorà', un canelobre de set braços, en un temple de Jerusalem durant la guerra contra els grecs. A Tortosa es conserva un fragment d'un canelobre d'este estil, que servix com a punt de partida de l'espectacle 'Recuperant Hanukkah'.
L'inici de l'espectacle ha coincidit amb la posta de sol i l'aparició de la Blanca, la Jueva de Tortosa. La intèrpret Pili Cugat ha donat vida a una jove jueva que torna a la ciutat per retrobar-se amb la seua família l'hivern de 1495, tres anys després de l'expulsió de la comunitat de la península ibèrica. En un recorregut de poc més d'una hora, Cugat ha rememorat anècdotes quotidianes de la comunitat jueva amb un passeig pels punts més emblemàtics del barri antic de la capital del Baix Ebre.
Com a novetat, enguany l'espectacle 'Recordant Hanukkah' ha incorporat una peça musical interpretada per un nou personatge fictici, a càrrec de Pilar Ferrando, que es converteix en una arqueòloga tortosina que busca els seus orígens. La proposta s'ha dividit entre els carrers del call jueu i el Museu de Tortosa, on s'ha unit la música del guitarrista Carlos Lupprian.
Vuit anys reivindicant el llegat jueu
Vuit anys reivindicant el llegat jueu
Segons el director de turisme de Tortosa, Oriol Segarra, l'objectiu de l'espectacle és el de reivindicar el llegat hebreu a Tortosa, una fita que s'ha mantingut al llarg de vuit anys, inclosos els de la pandèmia. En esta ocasió, 'Recordant Hanukkah' ha recuperat el format original i ha abandonat els aforaments limitats a causa de les restriccions després de dos anys condicionats per la situació sanitària.
Les entrades gratuïtes per al passi d'enguany es van esgotar ara fa dos dies, un fet que l'organització apunta que és una "satisfacció" i que demostra que l'espectacle està "consolidat". Per Segarra, aquesta és una oportunitat per donar a conèixer el call jueu tortosí, del qual se'n conserva la trama medieval. Entre les troballes que sí que han arribat als nostres temps destaca un fragment d'àmfora que data d'entre el segle IV i VI trobat al jaciment de la Cota 0, on s'hi pot veure dibuixat un canelobre de set braços que s'utilitza en rituals de la comunitat jueva.