El campanar de Xerta deixa de sonar a les nits per petició d'un hotel

A instància de l'Hotel Ceremines, l'Ajuntament decideix aturar les campanes entre les 12 de la nit i les 8 del matí per reduir les molèsties als clients | Veïns del poble s'organitzen per recollir signatures i fer que les campanes tornen a sonar

Publicat el 10 de juliol de 2014 a les 12:38
Imatge del campanar de Xerta. Foto: Sílvia Berbís

Entre la mitjanit i les 8 del matí cap toc de campana senyala les hores en les nits xertolines des de fa cosa d'un mes. A petició de l'Hotel Casa Ceremines, que es troba molt prop del campanar, l'Ajuntament ha decidit prendre esta mesura, que ja ha aixecat les queixes dels veïns.

Així, des d'avui mateix un grup de xertolins ha començat a recollir signatures, amb l'objectiu que l'Ajuntament "prengue les mesures necessàries per tal de restablir com més aviat millor el toc nocturn de les campanes del rellotge municipal del campanar", que la petició s'eleve al ple municipal per a que se sotmete, si s'escau al vot dels seus membres, i per tal que, en cas de no disposar-ne, el consistori elabore "una ordenança municipal de prevenció de la contaminació acústica on es reconega com a singularitat pròpia del municipi de Xerta i amb un interès social arrelat, el toc horari (diürn i nocturn) de les campanes del rellotge", segons es pot llegir al full de recollida de firmes. 

"La gent del poble estem disgustats.  El toc de campanes forma part del nostre patrimoni cultural i és un tret propi de Xerta que s'ha vingut realitzant des de temps immemorials sense cap problemàtica", argumenta Marga Jornet, una de les ciutadanes que ha emprès la iniciativa de recolllir signatures. De fet, els sotasignants recorden que la Generalitat de Catalunya va declarar els tocs de les campanes patrimoni cultural immaterial sonor de Catalunya l'any 2010 i que l’article 21.3 de la llei 16/2002, de 28 de juny de prevenció contra la contaminació acústica preveu la possibilitat d’excloure de l’aplicació general de la llei determinats supòsits, concretament: “Les ordenances poden tenir en compte les singularitats pròpies del municipi, com ara les activitats festives i culturals, i les que tinguin un interès social, sempre que tinguin un cert arrelament”.

"Creiem que l'Ajuntament s'ha precipitat prenent esta decisió i els hi volem fer saber que hi ha molta gent del poble en contra de la mesura. L'hotel argumenta que hi ha contaminació acústica, però el toc de campanes forma part del nostre patrimoni. Al final, per quatre pixapins ens hem de fastidiar tot el poble", lamenta Jornet.

Segons expliquen els seus impulsors, este matí ja s'ha apropart molta gent per signar. "Alguns fins i tot ens demanen fulls per fer-los arribar a familiars i amics". Si ens els propers dies arriben a les 200 signatures, entraran la petició al registre de l'Ajuntament.

Una decisió a contracor en favor del desenvolupament turístic

Per la seua banda, el consistori admet que ha pres la mesura a contracor. La proposta va arribar mitjançant una instància de l'establiment on s'argumentava les molèsties que el soroll de les campanes per les nits podien ocasionar als clients. "La majoria de regidors, inclòs jo mateix, no estem d’acord en què en prengue esta mesura, però hem d’acceptar que les coses són com són i que si volem hotels i turisme al poble hem de sacrificar també algunes coses", expressa el regidor de Turisme, Lino Bertran. 

Bertran apunta que si l'Ajuntament no atén les peticions de l'hotel el tema podria arribar als jutjats. "S'ha arribat a juí per temes menors a este i sempre s'ha perdut. Al final ens exposem a un procés judicial llarg i costós econòmicament i si el campanar per llei no complís la normativa de decibels, llavors, què farem?", explica. "No volem un conflicte obert. Els regidors dels consistoris ens vam reunir per avaluar els pros i els contres i tot i que la mesura no ens agrada, entenem que esta és la millor solució", sentència.

L'any 2011 el TSJC va dictaminar que els tocs de campana de l'església de Sant Mori, a l'Alt Empordà, s'havien de suspendre entre les 12 de la nit i les 8 del matí i, almenys inicialment, el consistori es va negar a acatar la sentència.