"El canvi climàtic formarà part del nostre dia a dia en un futur no molt llunyà. Es pot dir que estem preparant gent per a feines que encara no existeixen", ha explicat el director del Campus, Azael Fabregat, en la presentació dels estudis, que ha tingut lloc a l'Aula Magna del Campus.
Segons els seus promotors, hi ha un buit en la formació d'especialistes que treballin en el rescat de dades climàtiques, en els processos de control de qualitat i d'homogeneïtat d'estes dades i en la reconstrucció de sèries històriques del clima. Una formació imprescindible a l'hora de millorar les reconstruccions del clima passat i preveure'n l'evolució futura. Este buit és el que es pretén cobrir amb esta nova oferta docent del Campus Terres de l'Ebre, que s'impartirà en anglès.
"El canvi climàtic és el problema més gran després de l'última glaciació i cada vegada hi ha més demanda d'aquests tipus d'estudis", ha assenyalat Javier Sigró, coordinador del Màster, tot precisant que els que cursen estos estudis poden trobar feina en universitats i centres de recerca, en l'Administració Pública (serveis meteorològics o de planificació del medi i del territori...) i en empreses privades (companyies d'assegurances, empreses que recullen dades climàtiques...). Per la seua banda, Carles Ibáñez, director de la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics de l'IRTA, ha assenyalat que, mitjançant este màster, es donaran eines per analitzar l'impacte del canvi climàtic a la conca de l'Ebre i com influeix això en el canvi global.
Hi ha vint places, en total, i el període d'inscripció finalitza el 30 de juny. El Màster l'impartiran professors i investigadors del Centre en Canvi Climàtic del Departament de Geografia de la URV i investigadors de la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics de l'IRTA. Està adreçat a investigadors d'àmbits molt diversos, ja que la investigació del canvi climàtic és cada vegada més multidisciplinària. Abraça des d'estudiosos de l'àmbit de les Ciències de la Terra fins a altres camps de la ciència (geògrafs, geòlegs, físics, biòlegs, químics, enòlegs...).
Està estructurat en dos quadrimestres, d'octubre a gener i de febrer a juny. El segon quadrimestre serà per elaborar un treball de recerca tutoritzat. A l'alumnat, se li ensenyaran tècniques de recerca i digitalització de dades, instruments i metodologies de control de qualitat i homogeneïtat de sèries climàtiques, anàlisi espacial i temporal de dades extremes, impactes del canvi climàtic sobre la biosfera i els ecosistemes aquàtics i també tècniques i habilitats en recerca d'informació i presentació de comunicacions i articles científics necessàries per desenvolupar la seva carrera investigadora.