
El folklorista tortosí Joan Moreira. Foto: Cedida
Els documents estaran custodiats en un espai reservat del centre de recursos, aprenentatge i investigació (CRAI) del Campus Terres de l’Ebre, a Tortosa. Encara no s’ha realitzat el trasllat i abans de posar-los a disposició dels investigadors s’haurà de finalitzar la catalogació de tota esta documentació.
Esta cessió ha estat possible gràcies a una proposta dels professors del Campus Terres de l’Ebre de la URV Joan Vidal, Mònica Sales i Núria Gil, responsable esta última de l’Antena Cultural Tortosa de la URV. De fet, el projecte naix després de la important tasca de recerca i catalogació del llegat de realitzada per Albert Aragonés i Joan Vidal des del 2009 fins a l’actualitat. Una faena que es va materialitzar en diverses activitats de divulgació, entre les quals cal destacar el projecte de recerca sobre Els pastorets a les Terres de l'Ebre i la reestrena de l’obra musical Panderos i fabriols, la publicació d’articles en revistes com ara Recerca i Revista d’Etnologia de Catalunya o la presentació de comunicacions sobre el seu llegat musical a la X Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre. “La família volia que el llegat privat de Moreira es quedés a Tortosa i pogués estar a l’abast dels investigadors i amb esta cessió ho hem aconseguit”, afirma Núria Gil.
Este dijous, 4 de desembre a les 6 de la tarda, es durà a terme un acte al Campus Terres de l’Ebre per donar a conèixer esta important cessió. L’acte consistirà en una conferència a càrrec d’Albert Aragonés sobre el fons privat de Moreira i es mostraran alguns dels documents, entre els quals hi ha unes cartes que Felip Pedrell va escriure a Moreira.
Joan Moreira Ramos (1878-1951) va ser músic, escriptor i folklorista. Al llarg de la seua vida va fundar, dirigir i ensenyar en diversos cors del territori, entre ells l’Orfeó Tortosí, la Unión Coral Roquetense o l’Orfeó Montsià d’Ulldecona. Això explica que el fons familiar també incloga nombrosa documentació musical d’àmbit local. Però Moreira és important sobretot per la seua obra folklòrica, recollida en gran part en l'únic llibre que va publicar en vida: Del folklore tortosí. Costums, ballets, pregàries, parèmies, jocs i cançons del camp i de la ciutat de Tortosa, del 1934.