El capó reial s'alia en la lluita contra el caragol maçana al Delta de l'Ebre

Esta espècie d'ocell provinent del sud de la península menja exemplars adults | L'elevada biodiversitat de l'espai afavorix que es vagen posicionant els depredadors naturals contra la plaga

Publicat el 18 de maig de 2015 a les 15:49
Actualitzat el 19 de maig de 2015 a les 10:44

Un capó reial engolint un exemplar de caragol maçana, encara al bec. Foto: Xavier Curto


Tots els sistemes de combat són pocs, a i les portes d'una nova campanya, ara que torna a renàixer amb força la plaga del caragol maçana, -inundats els camps, amb temperatures altes, i amb l'arròs començant a créixer-, apareix una nova esperança. Els tècnics i especialistes en ornitologia estudien si el capó reial, conegut també al delta de l’Ebre com a pòlit negre i ‘morito’, pot convertir-se en un dels principals depredadors naturals contra la plaga del caragol al delta de l’Ebre. De moment, els primers indicis apunten que este ocell, que va començar a instal·lar-se al delta fa una quinzena d’anys provinent de Doñana, s’està erigint com un dels candidats amb més possibilitats. Tal com es pot observar en estes fotografies de Xavier Curto, agricultor i aficionat a l’ornitologia, difoses per SEO/Birdlife, el pòlit negre és una de les principals espècies d’aus que es menja exemplars adults de l’espècie invasora. Si inicialment no se li coneixien depredadors a la zona, poc a poc la natura comença a desplegar la lluita biològica i s’ha comprovat que l’ànec coll verd, com les carpes, engolixen caragols de mida petita, com també ho fa el gavià argentat. Amb animals adults, s'ha observat que les rates els ataquen, i ara el capó reial sembla convertir-se en “una bona esperança per a la lluita biològica”, segons ha afirmat el delegat de SEO/Birdlife al delta de l’Ebre, Ignasi Ripoll.

"Diverses espècies d'aus ja han après que esta espècie exòtica invasora és un recurs alimentari aprofitable i, per desgràcia, abundant”, explica. En el cas del gavià argentat, s’havia detectat que s’enduen exemplars per trencar-los i menjar-los tranquil·lament, i se n’ha trobat rastre en racons inesperats com els terrats dels fars marins. Per contra, però, esta pràctica també pot resultar una amenaça que pot provocar l’expansió de la plaga, donat que el gavià s’endú exemplars d’un lloc a l’altre, que potser encara no està afectat per la plaga.

La “bona notícia”, ara, és haver comprovat que una de les aus més interessants del Delta, el ‘morito’, que en la última dècada ha crescut de manera espectacular al delta i ja té una població d’entre dos i tres mil individus, segons Ripoll, menja caragol adult. “Com diuen els experts, quan la biodiversitat és elevada l'ecosistema reacciona per defensar-se de les espècies invasores", apunta SEO/Birdlife. "El 'morito' és sens dubte un bon candidat per ajudar en la lluita biològica", sosté Ripoll. L’expansió del capó reial des del sud cap al nord de la península Ibèrica es relaciona amb el canvi climàtic o amb l'aprofitament de recursos com el cranc americà. Ara, però, pot veure’s beneficiat pel caragol, una plaga molt perjudicial per al medi ambient i l’agricultura deltaica.