El caragol poma, protagonista del '30 minuts' este diumenge

'Invasors' segueix de prop, durant tot un any, la lluita diària dels arrossaires del Delta per fer fora els cargols dels seus camps | El reportatge forma part d'un projecte transmèdia que utiltiza diferents fòrmules narratives per involucrar la

Publicat el 26 de març de 2014 a les 09:26
Un camp d'arròs infestat de caragols Foto: Cedida

El cargol poma, un cargol invasor que ha arrasat algunes de les principals zones arrossaires del món, fa estralls al delta de l'Ebre, quatre anys després d'haver envaït este espai natural d'alt valor ambiental. Tot i els diners que s'han abocat per frenar-lo -6 milions i mig d'euros-, la invasió va arribar la passada campanya a la màxima expansió i s'ha convertit en el pitjor malson dels arrossaires. El programa de TV3 30 minuts dedica una edició a la plaga este diumenge 30 de març, a partir de les 21.55 hores, poques setmanes abans que comence una nova campanya d'arròs marcada per la incertesa sobre el resultat del pla de xoc aplicat durant l'hivern, que ha consistit bàsicament en l'assecat o bé la inundació amb aigua salada de la major part dels camps.

"Poc es pensaven els pagesos que el van trobar per primer cop que aquell cargol estrany acabaria posant en joc la viabilitat del cultiu de l'arròs al delta, principal motor de l'economia de la zona. El que a priori semblava un animal lent i inofensiu ha resultat ser una espècie invasora indestructible, que els ataca les collites a una velocitat prodigiosa", explica la nota de premsa emesa per anunciar l'emissió del programa. El caragol es considera una de les espècies invasores més perilloses del món, amb una capacitat per resistir i reproduir-se que la fa immune a una bona part de les armes de lluita que s'han aplicat fins ara per eradicar-la.

El reportatge de 30minuts Invasors segueix de prop, durant tot un any, la lluita diària dels arrossaires del Delta per fer fora els cargols dels seus camps. Desesperats, proven tota mena de sistemes per salvar la collita. Fins i tot en camps envaïts per milers de cargols, molts insisteixen a recollir-los amb les mans, malgrat que ja no hi ha res a fer. La voracitat del cargol s'ha fet evident en el moment de segar: alguns camps han quedat arrasats. Als arrossars on ha entrat el cargol, les pèrdues oscil·len entre el 40 i el 100% de la collita.

El reportatge ha captat de primera mà l'impacte que ha tingut la plaga durant l'any de màxim esclat. El cargol ja s'ha expandit per tot el marge esquerre del Delta, ha començat a aparèixer en alguns punts del marge dret i comença a remuntar l'Ebre. La ràpida proliferació de l'invasor ha alertat la Unió Europea. Un grup d'investigadors de l'Agència Europea de Seguretat Alimentària valoren en el reportatge el risc, cada cop més elevat, que el caragol infecte altres regions d'Europa. De fet, a les altres zones del món on ha penetrat abans, ràpidament ha traspassat fronteres.

La pregunta que molts es fan és com ha arribat el cargol fins al Delta si l'animal prové de Sud-Amèrica. El reportatge compta amb el testimoni de l'única persona que ha estat imputada per l'expansió del cargol poma, que revelarà algunes qüestions relacionades amb el cas. I segueix també de prop les investigacions que miren d'aclarir qui i per què s'ha introduint de manera intencionada el cargol poma a les zones de l'Ebre on l'invasor encara no havia aconseguit penetrar.

Invasors retrata sobre el terreny, dia a dia, el combat sense treva dels pagesos contra la plaga, però també recull el testimoni dels experts i sectors implicats en un problema que està posant a la corda fluixa no només el cultiu de l'arròs, sinó tot l'ecosistema del delta de l'Ebre. De fons, es posa sobre la taula el debat sobre les conseqüències econòmiques i mediambientals del tràfic internacional d'animals per atendre la demanda del comerç relacionat amb les espècies exòtiques.

El reportatge Invasors està per les periodistes ebrenques Joanna Pardos i Sílvia Berbís (codirectora d'aguaita.cat) i produït per Filmsnomades amb la col.laboració de LaQuimera.

Projecte transmèdia

El reportatge Invasors, forma part del projecte transmèdia Intrusos. Un projecte que a través de diferents fórmules narratives: un documental, un videojoc, un còmic, una banda sonora original i el desplegament a la xarxa; pretén involucrar la societat en la lluita per frenar la invasió del cargol poma al Delta de l’Ebre, però també de la resta d’espècies invasores que afecten el medi natural.

El projecte transmèdia Intrusos, desenvolupat per LaQuimera I Joanna Pardos amb la col∙laboració de Sílvia Berbís i Filmsnomades ha quedat finalista al 1r Concurs de Guió de Projectes Transmèdia de l'estat espanyol. Intrusos planteja un nou model de finançament, producción i distribució que aprofitant les eines de comunicació disponibles a Internet, xarxes socials i mòbils vol fomentar de manera lúdica i col.laborativa la participación dels usuaris en la construcció de la història.