Actualment el cabal que regeix aquesta explotació del Consorci és de 3,856 m³/s, -126 hectòmetre cúbics anuals- "un cabal en continu i per a tots els dies de l'any basant-se en documentació tècnica del moment davant una possible ampliació de l'àrea geogràfica del servei a la província de Barcelona", segons el comunicat que ha fet públic la CHE, que argumenta que "atès que aquesta ampliació geogràfica va quedar derogada, la quantitat fixada no s'ajusta a l'actual necessitat de consum".
La Llei 18/1981 d'1 de juliol sobre actuacions en matèria d'aigües a Tarragona, estableix que pot destinar-se al proveïment urbà i industrial de municipis de la província de Tarragona, un cabal equivalent a 4m³/s, prèvia concessió administrativa. Aquesta quantitat estava condicionada a l'execució del Pla d'Infraestructures Hidràuliques del Delta de l'Ebre, perquè la detracció provingués d'un estalvi i millora d'ús del recurs en revestir els canals de reg de les comunitats de reg.
La modificació, que tramitarà la Confederació en un procés d'Informació Pública i es resoldrà per Ordre Ministerial, també suposarà un canvi en el cànon que el Consorci abona pel proveïment, que inclou l'amortització per les infraestructures tant de la Generalitat de Catalunya, com de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Per aquesta qüestió en la trobada d'avui també s'ha tractat la situació actual de liquidació i pagament del cànon.
Una "operació econòmica"
La Plataforma en Defensa de l'Ebre, que a la tarda també ha mantingut una reunió en de Pedro, considera que la petició del CAT respon a "una operació econòmica", en paraules del portaveu Manolo Tomàs. Segons Tomàs, "la concessió establerta a la llei 18/81 no es tocarà, el que es vol reduir és una part corresponent a la concessió d'explotació, fet que respon a que les indústries del Camp de Tarragona estan recorrent a altres fonts que els resulten més barates i el CAT no vol pagar per un recurs que sap que no s'utilitzarà". La PDE demana resoldre un dubte a partir d'ara: "Falta saber si els cabals retornaran al riu o si se'ls hi trobarà una altra sortida". Al parer de Tomàs, "la tendència ha de ser reduir-se la concessió per retornar cabals al riu i tancar les portes a tot transvasament".
En la seua trobada, la PDE ha insistit en la demanda de revisió a l'alça dels cabals ambientals establerts al Pla de Conca de l'Ebre, i ha demanat a De Pedro que intercedisca per convocar una reunió dels antitransvasament amb el ministre d'Agricultura Miguel Arias Cañete i la celebració d'un debat tècnic, fins ara inexistent, per discutir sobre la proposta de cabals.
A més, Xavier de Pedro, ha mantingut a Amposta una trobada amb representants de les comunitats de regantes de l'Esquerra i la Dreta de l'Ebre, en la que s'ha tractat la problemàtica del caragol massana. El president de la CHE ha avançat que té previst plantejar contactes amb la Generalitat per establir "noves línies de collaboració". També ha escoltat les peticions per millorar infraestructures de reg, i ha explicat que algunes d'aquestes accions es podrien definir i impulsar amb càrrec al cobrament del cànon de la concessió d'aigües del Consorci d'Aigües de Tarragona, quan este torne a ser abonat per la Generalitat en el percentatge que li correspon a la Confederació.
Foto: Vicenç González