El CAT ha d’invertir 10 milions d’euros per la corrosió de les canonades

L'actuació s'efectuarà en cinc anys | El projecte més costós serà el de construcció d’una canonada alternativa al pas soterrat pel Coll de Balaguer, d’un quilòmetre de longitud, pressupostat en 4,5 milions d’euros

Publicat el 14 de febrer de 2014 a les 19:27
Les canonades de distribució d’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona estan afectades per un greu problema de corrosió que obligarà a substituir-les o bé reparar-les allà on siga possible. La necessària actuació que ha d’emprendre el CAT precisa d’una despesa de 10 milions d’euros, que s’executarà en cinc anys. El projecte més costós serà el de construcció d’una canonada alternativa al pas soterrat pel Coll de Balaguer, d’un quilòmetre de longitud, pressupostat en 4,5 milions d’euros, pel qual s’està buscant finançament a les entitats bancàries. La resta, gairebé sis milions, seran despesa a càrrec dels pressupostos de l’ens durant cinc anys.

L’obra ha estat anunciada avui pel president del CAT, Antoni Huber, en el decurs d’una sessió informativa als mitjans de comunicació que ha tingut lloc a Tortosa. “Es tracta d’un procés greu de corrosió, a causa de la carbonatació, que hem d’afrontar per evitar que puga rebentar alguna canonada i posar en perill el subministrament de l’aigua”, ha apuntat Huber. “Tota l’aigua que s’envia a Tarragona passa per la canonada del Coll de Balaguer, on es construirà un tram alternatiu que permeti mantenir el servei als nostres consorciats en cas que d’avaria”, ha afegit el director gerent de l’ens, Salvador Plana. El projecte, les expropiacions i els permisos per executar esta obra ja estan llestos, i resta l’obtenció del finançament.

Plana ha explicat també que una altra de les inversions que emprendrà el CAT enguany és la implantació d’un programa informàtic que permetrà automatitzar les operacions de la planta de l’Ampolla i també implementar mesures d’estalvi energètic, amb la previsió de reduir en un 15% la despesa energètica. Per contra, un projecte previst que no es pot escometre tampoc enguany per l’alt cost que implica (65 ME) és la construcció d’una planta a l’Ampolla per a l’eliminació de la creixent càrrega de sals que registra l’aigua de l’Ebre.

Cau el consum

El president del CAT ha passat també balanç a l’evolució del consum d’aigua en el darrer any, que ha experimentat una disminució de 8 hectòmetres cúbics, el que representa un 11% menys del consum, que passa dels 75 hm3 del 2012 a 66 hm3 l’any passat. La baixada ha estat d’un 5% en el consum dels Ajuntaments, i d’un 20% en la industria, degut als efectes de la crisi, a la parada tècnica d’algunes indústries com Repsol o Dow, a la posada en servei d’aigua regenerada procedent de les depuradores de Tarragona i Vila-seca i també “a les campanyes de sensibilització pel consum responsable i l’eficiència de les xarxes socials”, segons el CAT.

El president del Consorci, pel que fa a previsions futures, ha reconegut que el CAT podria abastir les necessitats d’aigua del futur macrocomplex BCN World, que serien d’uns 2 hm3, ja que de fet el consorci de Salou i Vila-seca disposa ja d’una reserva d’aigua que ho cobriria. “BCN World ajudaria a que la tarifa de l’aigua s’estabilitze”, ha explicat Huber, qui també ha assegurat que de moment els promotors del projecte no han contactat amb el CAT per plantejar la demanda.

El CAT celebrarà enguany el 25 aniversari de l’entrada en servei del minitransvasament a Tarragona, i ho farà amb un acte institucional al juliol i també jornades de portes obertes.