
El Centre d’Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova passarà a formar part del
sistema territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), referent dels llocs més rellevants i destacats del patrimoni industrial, científic i tècnic de Catalunya. Així ho establix el conveni de col·laboració que han signat avui el director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Jaume
Perarnau, i el president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni
Ferroviari i Industrial de Móra la Nova (FPPFI), Jordi Sasplugas, el qual ha destacat que l’acord “ens permetrà arribar a molta més gent i a l’hora podrem sol·licitar determinades subvencions i ajuts que fins ara no podíem demanar”, tot precisant que feia més de sis anys que l’entitat que presideix perseguia este objectiu.
El conveni de col·laboració no implica cap aportació econòmica però si assessorament tècnic i especialitzat per part del mNACTEC i una major difusió. Móra la Nova es converteix així “en un punt més de l’arqueologia industrial del país”, destaca.
“Cada centre del sistema territorial té la seua autonomia però forma part d’un projecte global. Quan fem una campanya de difusió la fem per tot Catalunya”, ha puntualitzat per la seua banda el director del Museu de la Ciència, Jaume Perarnau.
Amb el de Móra la Nova seran 26 els museus i ens patrimonials que formen part de la xarxa territorial del mNACTEC. Juntament amb el Museu de les Mines de Bellmunt (Priorat) i la Fassina Balanyà, de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), el Centre d'Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova serà el tercer lloc patrimonial de la demarcació de Tarragona que forme part del sistema del mNACTEC.
Per a l’Ajuntament de Móra la Nova, el Centre d’Interpretació del Ferrocarril representa una prioritat, per la importància del passat ferroviari del municipi i per l’aprofitament turístic que se’n pot fer en un futur imminent. Per això el conveni s’ha signat al saló de plens de l’Ajuntament de Móra la Nova i l’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Ferran Bladé. “Per a nosaltres el Centre d’Interpretació del
Ferrocarril és una de les quatre potes amb les quals projectem Móra la Nova a l’exterior, juntament amb l’activitat firal, l’Institut Ramon Muntaner i l’Escola d’Art i Disseny. El ferrocarril que va arribar a Móra la Nova el 1841 forma part de la configuració de la nostra història i del nostre ADN”, ha manifestat Bladé.
El projecte museístic de Móra la Nova inclou també la posada en marxa d’un tren turístic. Així s’ha recuperat el pont giratori i una cotxera on actualment s’estan rehabilitant diverses locomotores i vagons, entre elles una Mikado i una Bonita. Precisament, el març de l’any passat el president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar esta cotxera, "una visita decisiva a l’hora de signar avui aquest conveni, ja que Mas es va mostrar molt interessat en el projecte", han afirmat els impulsors de l'acord.
Durant el 2013, unes 1.500 persones van visitar el Centre d’Interpretació del Ferrocarril, una xifra que amb la integració a la xarxa del mNACTEC es confia incrementar i més si tenim en compte les xifres d’altres museus que formen part d’aquesta xarxa com el Museu de les Mines de Bellmunt, a la veïna comarca del Priorat, que compta amb uns 12.000 visitants anuals.