Segons el president del Copate, Xavier Faura, esta puntualitat a l'hora d'iniciar els tractaments és el que, en bona mesura, ha permès reduir de forma considerable les molèsties derivades la plaga durant les últimes primaveres i estius. D'entrada, ha apuntat, els tècnics observen l'estat del riu i analitzen visualment la possible presència d'una primera generació de larves. La prospecció, segons Faura, acaba dibuixant la tendència i la troballa de només uns pocs exemplars pot fer avançar l'aplicació.
"En la mesura que ataquem les larves quan estan en una situació incipient, quan acaben de néixer, és la forma més efectiva per assegurar que amb el tractament, als mesos de l'estiu no n'hi hagi, com ha passat aquests últims anys que la població de mosca negra s'ha reduït pràcticament a res", ha resumit el mateix Faura.
En anteriors ocasions, la manca de disponibilitat pressupostària durant els primers mesos de l'any, els retards en els procediments administratius o l'excés de cabal al riu -l'aplicació amb helicòpter dels 2.100 litres de larvicida biològic a cada punt exigeix un màxim de 200 metres cúbics per segon per resultar efectiva-, havien impossibilitat sistemàticament que l'acció contra les larves comencés al temps indicat pels tècnics.
El pressupost previst, d'acord amb el conveni signat amb la Generalitat per garantir el finançament anual dels tractaments entre 2022 i 2025, és de 360.000 euros. Faura ha explicat que, en esta ocasió, les licitacions s'han preparat amb la suficient antelació per poder començar a treballar quan els tècnics ho indiquen.