Fins a 3.449 parelles de flamenc rosat s'estan enguany al delta de l'Ebre. És el resultat del cens de la colònia reproductora de flamenc rosat, que es va efectuar al maig a partir d'imatges obtingudes amb un dron, una xifra que constitueix el segon màxim històric des que esta espècie va començar a reproduir-se al Delta, l'any 1992. Paral·lelament, enguany també s'ha instal·lat una parella del flamenc menut, fet que constitueix el primer registre de reproducció d'esta espècie a Catalunya i un dels pocs existents a Europa. El flamenc menut, més petit i de bec més fosc, és una espècie àmpliament distribuïda pel continent africà i el subcontinent indi, i es reprodueix principalment als grans llacs de la vall del Rift, a Etiòpia, Kènia i Tanzània. A Europa, es reprodueix més o menys irregularment des de 2006 a la Camarga i a Fuente de Piedra, a Màlaga.
Les 3.449 parelles de 2021 s'han situat molt per sobre de la mitjana des que esta au es va establir a les salines de la Trinitat. En els primers anys, la població reproductora va oscil·lar entre 251 i 1.677 parelles. A partir de l'any 2006, es va iniciar una tendència a l'alça, amb un màxim de 3.139 parelles l'any 2009, que es va trencar l'any 2013. Llavors, va començar un període advers de quatre anys, relacionat amb problemes amb el gavià de potes grogues i la guineu. Gràcies a la implementació d'accions de control adreçades a ambdues espècies, s'han tornat a recuperar, i fins i tot a superar amb escreix, els valors del període 2006 - 2012, amb l'assoliment l'any passat del màxim històric absolut.
Esta és l'única colònia existent de l'espècie a Catalunya, i s'ubica en un dic de les salines de la Trinitat de la punta de la Banya, a la Ràpita. En estos moments, algunes parelles ja estan tenint cura dels primers polls.
[h3]Una de les espècies més emblemàtiques[/h3]
El flamenc rosat és una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l'Ebre. De fet, és l'únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on ho fa de manera regular. La població total de flamencs presenta fortes fluctuacions estacionals, amb una presència màxima a l'hivern –uns 12.500 exemplars de mitjana– i una mínima a la primavera-estiu –amb uns 5.000-6.000 exemplars de mitjana–, precisament en el període durant el qual es reprodueix.
Tot i que va fer alguns intents al delta a les dècades de 1970-80, no és fins a l'any 1993 que el flamenc aconsegueix reproduir-se amb èxit en aquest indret. L'any 1992, s'hi van instal·lar 251 parelles, si bé el vol d'una aeronau a baixa altitud va fer abandonar tota la colònia. Fins al moment, la reproducció ha tingut èxit en 25 ocasions.
El delta de l'Ebre bat el segon rècord històric de parelles de flamenc
Enguany també s'ha instal·lat una parella de flamenc menut, una espècie que no havia vingut mai a reproduir-se a Catalunya

- Fragment de la colònia de flamenc rosat en un dic de les salines de la punta de la Banya, el 17 de maig de 2021. -
- Cedida
Ara a portada
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació Sílvia Altadill i Martínez
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Publicat el 13 de juliol de 2021 a les 10:31
Actualitzat el 13 de juliol de 2021 a les 10:38
Et pot interessar
-
Societat L'Agenda del cap de setmana a les Terres de l'Ebre: del 25 al 27 d'abril
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat Dos sentències clau del TSJC apropen la retirada del monument franquista de Tortosa