Retrats que arrenquen somriures, que desperten la capacitat de riure d’un mateix i fins i tot d’adonar-se’n si en son de bonics alguns trets característics dels rostres que, vistos a l’espill, no ens ho semblen tant. El dibuixant Abel Carrasco té la capacitat de captar estes particularitats i plasmar-les amb sensibilitat i destresa sobre el paper, de manera que tothom s’hi sent representat perquè fa de l’esperpent propi d’este estil de dibuix quelcom amable i simpàtic. Per això arrenca somriures, com els que s’han sentit durant la jornada que Carrasco ha dut a terme a la Llar Santa Creu de Jesús. Les persones residents d’este centre per a la tercera edat han conegut de primera ma el poder terapèutic de la caricatura gràcies a l’il·lustrador, dibuixant de còmic, guionista i director del programa Adéu a l’unicorn de Ràdio Ràpita, que ha ofert una trobada plena d’art i creativitat.
La treballadora social de la Llar Santa Creu, Cristina Monforte, assegura que “l’activitat ha generat un ambient càlid i distès, ple de rialles i converses espontànies”. De fet, Monforte ha emfatitzat que “l’art s’ha convertit en un mitjà de connexió i expressió que ha permès als residents gaudir d’un matí diferent, enriquidor i ple de complicitat.”
Així, les persones usuàries han gaudit de l’experiència de veure’s reflectides en les caricatures dibuixades per l’artista, tal com han explicat a l’Aguaita.cat dos de les “muses” per un dia. És el cas de Carme Puell, de 92 anys, veïna de Tortosa, que fa gairebé un any que és al centre. “Mai abans m’havien fet una caricatura i m’ha agradat molt, no m’ho pensava però ha estat molt encertat i ha captat perfectamente la fesomia”. El mateix afirma Carme Aiximeno, de 75 anys i veïna de Tortosa, resident des de fa prop de tres anys. “Ha fet unes caricatures molt boniques, reflectint l’essència de la persona, en el meu cas amb les ulleres, els rínxols blancs, els colors… han quedat molt bé, estem tots molt contents”, assegura. També estan orgulloses del fet que les caricatures han quedat exposades al centre, i desperten l’aprovació unànime dels visitants. “A tothom els agraden i quan ja les treuran li diré al meu fill que em face un quadre amb el meu retrat”, comenta Carme Aiximeno.
L'activitat estava inclosa en el programa que idea i desenvolupa l’equip de treballadores socials de la Llar santa Creu, entre les quals hi ha, a més de Cristina Monforte, l’educadora social Raquel Aixendri i la terapeuta ocupacional Anna Pallarés. “Pensem una progrmació cultural, lúdica i també que toque el vessant cognitiu dels residents, apropant-los personatges i aspectes relacionats amb la nostra terra”, comenta Raquel Aixendri. “Estem parlan de gent d’edat avançada i diferents casuístiques, caràcters, una historia de vida pròpia… i el que intentem és fer-los sentir bé, que tinguin alegría, motivació, quelcom que els done il·lusió per afrontar el dia”, afegix Anna Pallarés. Les iaies els ho agraeixen: “Estem molt contentes amb les nostres treballadores socials”, afirmen les dos Carmens.
Per la seua banda, l’Hospital Santa Creu agraeix a Abel Carrasco la generositat i la dedicació durant tota l’activitat. “El seu art ha omplert d’alegria els nostres residents i ha deixat una empremta inesborrable en cadascun d’ells”. Tant és així que la Direcció del centre espera comptar amb la presència de Carrasco en futures ocasions, a fi de fomentar experiències com aquesta i construir nous records a través de l’art i la creativitat.