El dipòsits reguladors han permés subministrar l'aigua del CAT tot i l'apagada

En l'assemblea general s'ha aprovat que Albinyana torne a ser consorciat, el setantè municipi, i recupere la dotació de 70.000 metres cúbics anuals que havia cedit al Vendrell

  • Evolució de les obres del dipòsit regulador de Cunit. -
Publicat el 29 d’abril de 2025 a les 18:27
Actualitzat el 29 d’abril de 2025 a les 18:29

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) va mantenir el subministrament als consorciats, una àrea amb una població d'unes 800.000 persones, a través dels seus dipòsits reguladors que distribueixen l'aigua per gravetat. Una vintena d'operaris es van desplegar per "gestionar vàlvules manualment" i fer les graduacions de les instal·lacions. El monitoratge es va mantenir perquè els sensors disposen de bateries, però la planta potabilitzadora de l'Ampolla va estar aturada fins a la matinada. Cap dels consorciats va patir talls. En l'assemblea general d'este dimarts, s'ha aprovat que Albinyana (Baix Penedès) torne a ser consorciat, el setantè municipi, i recupere la dotació de 70.000 metres cúbics anuals que havia cedit al Vendrell.

El president del CAT, Marc Brunet, ha explicat que es va assabentar de l'apagada elèctrica fora del consorci i que de seguida es van activar els mitjans de comunicació interns i els protocols per poder gestionar l'emergència. Amb la planta potabilitzadora i distribuïdora de l'Ampolla aturada, es va fer una gestió "analògica" dels dipòsits reguladors que estan distribuïts estratègicament per tota la xarxa del Consorci, i gràcies a la distribució per gravetat del recurs, no es va produir cap incidència en el subministrament, més enllà de reduccions de pressió en alguns casos puntuals, com la plana deltaica.

L'ETAP va recuperar la llum a la una de la matinada i ja operava amb normalitat al voltant de les 04:00 h. "Gràcies a la bona operativa i al bon fer de tot l'equip humà que treballa al Consorci, es va controlar totes les instal·lacions i cap dels consorciats va notar cap tall de subministrament", ha agraït Brunet. "La gestió de la incidència d'ahir hagués pogut ser greu, però en vam sortir ben parats i des d'aquí evidentment donar les gràcies a tot l'equip humà i a la direcció del Consorci", ha afegit el president del CAT.

Davant una possible nova apagada elèctrica, el Consorci revisarà la gestió de l'emergència, sobretot perquè si hagués durat més, els problemes haurien aparegut. "Hi ha punts que podem millorar i així ho farem. Posarem tots els recursos per estar preparats en l'emergència i estar preparat és tindre una inversió i uns protocols d'actuació", ha avançat Brunet.

Nous consorciats i nous dipòsits

En l'assemblea general, el Consorci d'Aigües de Tarragona ha acceptat el retorn del municipi d'Albinyana amb la dotació de 70.000 metres cúbics anuals que va cedir com a reserva al Vendrell. La decisió no suposa incrementar la cessió d'aigua del CAT i "permetrà garantir l'aigua de boca a un altre municipi", "És gratificant i positiu per al Consorci", ha defensat Marc Brunet.

La xarxa del CAT ja arribava al dipòsit de la Papiola d'Albinyana per les obres de la fase II del projecte 'subministrament al Baix Penedès' que es van executar entre 2008 i 2009. En canvi, el ramal no s'havia posat en servei fins ara.

L'assemblea també ha conegut l'estat d'execució del projecte del nou dipòsit regulador de Cunit (Baix Penedès), que durant l'últim semestre de l'any entrarà en funcionament amb una capacitat màxima de 25.000 metres cúbics. L'estació reguladora s'autoabastirà des d'un parc fotovoltaic a la coberta. La inversió és de 400.000 euros i podria rebre un ajut de 120.000 euros dels Next Generation.

Segons els comptes financers del CAT, el volum d'inversió executada l'any passat va ser de 12,5 milions d'euros, el doble que l'any anterior. També s'ha amortitzat deute a llarg termini per un valor total de 3,6 milions d'euros. El volum de negoci va ascendir als 32 milions d'euros, un 3,1% menys que el 2023. S'atribueix a la reducció d'aigua servida als consorciats durant l'any passat.

Respecte al pressupost aprovat, s'ha generat un benefici de 1.873 euros i de més d'1,75 milions d'euros resultat extraordinari derivat del reconeixement de la subvenció PERTE de digitalització del cicle de l'aigua, atorgada al mes d'octubre per finançar actuacions que es van iniciar el 2020. El resultat es destinarà a romanent de l'exercici.