
“Un petit gran curtmetratge, que ens ha mostrat lo que va ser la batalla de l’Ebre d’una manera carnal, sentimental, directa”. Són les paraules que va utilitzar el cantant de Xeic!, Aitor Cugat, per descriure el treball cinematogràfic que acabava de contemplar, corprès, el públic que va assistir ahir diumenge a l’estrena de ‘Fatarella 1938’ a la Lira Ampostina. Menys de deu minuts que condensen la cruesa d’una guerra posant el focus en una història humana, senzilla, tan absurda com realista, segurament similar milers de les que van viure els testimonis i protagonistes de la cruenta Batalla de l’Ebre, com de tantes batalles i guerres. És una mirada individual que conduix a una reflexió universal.
El curt que ha dirigit Pau Bertomeu, de Delta Produccions, i que ha sortit a la llum després de dos anys de producció, tanca un cicle, el que va iniciar Leonardo Martí, un soldat de La Galera que va sobreviure al combat. Leonardo li explicava històries de la guerra al seu nebot, l’ampostí Joan Ferré, el qual va decidir escriure-les en set micro-relats. Un d’ells, ‘El último cigarrillo’, és el que ha inspirat el guió de La Fatarella 1938. En bona part a través del micromecenatge es van aconseguir els recursos econòmics necessaris per dur a terme el projecte. El curtmetratge va filmar-se durant dos dies Santa Coloma de Queralt, Igualada, La Galera i La Fatarella, ubicació històrica on van tenir lloc els dramàtics fets en els que es basa l’emotiva història.
Són instants de la vida d’un jove soldat, un biberó, que després de preparar un humil sarró, abandona entre plors la seua casa per anar a lluitar. En arribar a una trinxera de la Fatarella li ordenen fer guàrdia. I allí, només un petit detall determina el seu destí.
“Impactant, colpidor, dramàtic, cru, fiable…” són alguns dels adjectius que han fet servir els que no es van voler perdre la presentació del curtmetratge de Bertomeu. El grup Xeic va posar la música a la presentació, que va comptar amb l’assistència d’un públic nombrós i emocionat.