Nova iniciativa per valorar els forns antics d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre. En concret, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat ha iniciat un expedient per declarar Bé Cultural d'Interès Nacional catorze antics forns d'oli de ginebre situats a Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre), en la categoria de zones d'interès etnològic.
En concret, es tracta dels forns de Serení, de Josepet de Balances, de Milio la Patxoca, de Torà, de Sant Francisco, de Mariano Agustí de Ca Balances, de Rosildo, de Cadolles de Carlets, de Racó de les Fosses, de Vall de Valera, de Quimet del Recader, de Miquel del Sim i el de Valldeporcs de Catxap. Aquests forns servien per obtenir aquest oli, utilitzat en veterinària i perfumeria, que s'obtenia mitjançant la combustió dels troncs de l'arbust de ginebre.
La producció d'oli de ginebre van tenir un gran impacte a Riba-roja d’Ebre, sobretot a l’època preindustrial. L'oli s’obté dels troncs, arrels de la fusta del càdec. Destaca per les seves propietats antisèptiques, cicatritzants i antiinflamatòries, entre d'altres. Els forns són un dels patrimonis etnogràfics més importants de la regió.
El Govern declararà Bé Cultural d'Interès Nacional catorze forns d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre
La producció d'aquest material s'utilitza en veterinària i perfumeria, i va tenir un gran impacte en l’època preindustrial
Ara a portada
Publicat el 22 de març de 2024 a les 11:45
Actualitzat el 09 d’abril de 2024 a les 12:09
Et pot interessar
-
Societat El SEAT Arona incorpora peces fetes amb closca d’arròs del Montsià
-
Societat Tortosa prepara la campanya de donació de sang i plasma més gran de l'any
-
Societat L'hospital d'Amposta lluita contra l'ús excessiu de pantalles entre els pacients més menuts
-
Societat Crítiques dels docents de català i ciències per la reforma del currículum de batxillerat