El Govern i representants de la societat civil de les Terres de l'Ebre s'han reunit avui a Tortosa per avaluar la situació del procés de descontaminació de l'embassament de Flix i posar sobre la taula la desconfiança generada arran del cas Acuamed i les darreres informacions que n'han transcendit a l’entorn de suposades pràctiques irregulars durant la descontaminació. La secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha exigit una auditoria "imparcial" del procés de neteja i sobretot garanties per al tram final de les obres que s'han reprès fa un mes. També es demana al Ministeri de Medi Ambient que done explicacions in situ, després del canvi de direcció dels treballs, i que es tornen a convocar les comissions tècniques i socials de seguiment d'este procés perquè hi haja un "intercanvi fluid i ràpid" d'informació que permeta "recuperar la confiança" amb l'empresa estatal. La Generalitat es reserva el dret d'emprendre accions legals si es detectés algun delicte mediambiental.
Durant més d'una hora, representants dels consells comarcals de l'Ebre, entitats veïnals i organitzacions socials ebrenques s'han reunit amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. La trobada s'havia convocat arran de les darreres informacions que han transcendit del cas Acuamed, i que apunten que es planejava - i es podria haver arribat a provar- dur a terme algunes pràctiques en la descontaminació de l'embassament de Flix que han alarmat el territori. "Hi ha preocupació i indignació per les notícies que surten constantment en relació a Acuamed", ha admès Subirà. Per este motiu s'ha acordat, com ha explicat Subirà, reclamar la presència al territori de representants del Ministeri de Medi Ambient perquè es donen explicacions "in situ" sobre quina és la situació del procés de neteja i com s'afronta el tram final d'aquests treballs a Flix. La secretària de Medi Ambient ha demanat esta compareixença un cop represes les obres i després del canvi que n'ha suposat en la direcció el cas Acuamed.
El Govern també ha exigit obrir un "procés auditoria imparcial" que "valide" les obres fetes fins ara i el procés final que queda. Marta Subirà ha defensat que calen informes imparcials, més enllà dels que han elaborat algunes universitats per al Ministeri de Medi Ambient. "Cal validar que estos informes són correctes perquè són informes de part i ara val la pena contrastar-los", ha apuntat. També es demana que es reprenga, per una banda, la comissió d'experts, que ha de garantir que totes les solucions preses "han estat les més correctes", i també la comissió de seguiment, que aplega les administracions i la societat civil, "perquè hi haja un intercanvi fluid i ràpid d'informació i que la situació de desconfiança de tots plegats es recupere". "Per fer-ho, hi ha d'haver una comunicació establerta periòdica i donar informació a tothom", ha apuntat Subirà.
El Govern no descarta emprendre les "mesures legals oportunes" si es detectés algun delicte en el procés de neteja del pantà de Flix. De totes maneres, Subirà ha remarcat que l'Agència Catalana de Residus ha estat duent a terme un seguit d'anàlisi de control de la descontaminació i que se seguiran fent més mesuraments dels sòls per determinar quins estan contaminats i quins no. De fet, la secretària de Medi Ambient també ha demanat al Ministeri una anàlisis de sediment dins del recinte confinat de l'embassament "perquè hi hagi total garantia que els terrenys i el riu queden en perfecte estat un cop donades per acabades les obres".
Reunió positiva
Els moviments veïnals i ecologistes que han participats en la reunió l'han valorat com a positiva. El copresident de la Federació d'Associacions de Veïns d'Amposta, Llorenç Navarro, ha exigit que més informació per garantir la tranquil·litat de la ciutadania que el procés de descontaminació a Flix s'ha fet i es fa correctament. "Hi ha hagut notícies desagradables i volem que ràpidament ens donen la confiança que hem de tenir i que el dia de demà, si no es així, es prenguen les mesures legals que calga, el més aviat possible", ha dit. També el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa, Josep Baubí, ha assenyalat este compromís pres pel Govern d'arribar a la justícia si es revelessen actes delictius en la neteja del pantà de Flix. "Només tenim notícies i moltes informacions que no són del tot clares i necessitem contrastar la informació i prendre les mesures que calga", ha dit la portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Susanna Abella.
El Govern exigix una auditoria «imparcial» sobre la descontaminació del pantà de Flix
La Generalitat no descarta emprendre accions legals contra Acuamed si es detecten delictes mediambientals en el procés de neteja
Ara a portada
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació Sílvia Altadill i Martínez
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Publicat el 14 de juny de 2016 a les 16:55
Actualitzat el 14 de juny de 2016 a les 17:08
Et pot interessar
-
Societat L'Agenda del cap de setmana a les Terres de l'Ebre: del 25 al 27 d'abril
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat Dos sentències clau del TSJC apropen la retirada del monument franquista de Tortosa