El govern reclamarà a Ercros una major "responsabilitat social" per poder garantir el màxim nombre de llocs de treball possibles a la zona de Flix un cop es faça efectiu l'anunciat tancament de la planta de fabricació de clor per electròlisi a final del 2017. El secretari del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha anunciat que durant els pròxims mesos exigiran a la companyia la presentació d'un "pla social" per fer front a les conseqüències d'esta desindustrialització en un territori on "durant molts anys ha utilitzat recursos naturals, el sòl i generacions de persones que han donat la vida a l'empresa".
L'objectiu del departament de Treball, ha assegurat Josep Ginesta, serà exigir a la companyia que assumisca la seua "responsabilitat" en el conflicte amb una "visió diferent" de la mostrada fins ara. A Flix, la negativa d'Ercros a reconvertir les plantes de clor que funcionen amb cel·les de mercuri per la tecnologia autoritzada de membrana pot deixar al carrer 75 persones i 60 més a Vila-seca.
Ginesta, que este dimecres al matí s'ha reunit a Flix amb representants de l'Ajuntament i el comitè d'empresa d'Ercros, ha manifestat el desencís del govern davant la "baixa sensibilitat social" de l'empresa després d'haver difós els seus plans de reestructuració a través dels mitjans de comunicació, deixant al marge la Generalitat i els treballadors.
D'altra banda, el secretari general de la Federació d'Indústria de CCOO a Tarragona, Vicente Moya, ha lamentat els 135 acomiadaments anunciats per l'empresa, però, al mateix temps, considera que l'anunci d'Ercros d'invertir en tecnologia de membrana a Vila-seca podria acabar influint en la decisió de Covestro de tancar la planta d'MDI de la Canonja. CCOO reclama també a Ercros que mantinga l'activitat a Flix i puga buscar una alternativa productiva a través de la taula de reindustrialització, en la qual els representants dels treballadors participen amb l'Ajuntament de Flix i la Generalitat. Tot i admetre que les opcions són "poques", Moya creu que és important treballar al territori especialment amb l'acreditació i la formació dels treballadors perquè puguen accedir a altres llocs de treball en el cas que noves empreses plantegen instal·lar-se al territori.
La Generalitat considera especialment greu la situació que podria acabar suposant el tancament de la planta per a Flix i el seu entorn. "És important que reinvertisca al país i en llocs de treball, però la càrrega de productivitat i llocs que es conserva en altres plantes no serà ni de bon tros les que necessita Flix. És important el factor territorial: hi ha llocs que el tancament té un impacte o un altre. No només conservant llocs de treball a Catalunya o enviant-la a altres llocs estem sent prou justos. Exigirem a Ercros que tinga un bon pla social i que es puguen conservar entorn a Flix major nombre llocs de treball possibles", ha declarat Josep Ginesta, secretari del departament de Treball.
La Generalitat, ha afegit, exigirà que el tancament s'acabe produint, com a mínim, en el moment que es donen les causes objectives anunciades, la prohibició de continuar utilitzant la tecnologia de mercuri, a partir de final de 2017. El responsable de Treball ha reclamat per al govern la recuperació de l'"autorització administrativa" en matèria d'expedients de regulació d'ocupació, perduda arran l'última reforma laboral, que permetria "condicionar" decisions "poc responsables".
En este context, Ginesta ha admès que, fins estos moments, no han fructificat els intents de l'empresa contractada per Ercros per buscar nous inversors alternatius. La Generalitat, de fet, assumix que trobar projectes industrials semblants "és mol difícil, per no dir impossible" i aposta més per trobar alternatives en "petites inversions, focalitzades en un mateix àmbit o sector, que procuren mantenir el major nombre de llocs de treball possible".
Els passius i els conflictes generats per Ercros poden perjudicar en este sentit l'arribada d'una opció alternativa. "Posarem tota la carn a la graella per trobar projectes", ha assegurat. La Generalitat, d'acord amb el responsable del departament, vol contrarestar els efectes de la desindustrialització d'àrees com la Ribera d'Ebre –amb l'anunciat tancament d'Ercros i el futur de les nuclears- a través d'estratègies de desenvolupament territorial consensuades i conjuntes que prioritzen polítiques actives d'ocupació a partir d'activitats que sorgisquen del mateix territori. "El ric entorn natural dóna oportunitats importants a la zona", ha assenyalat Ginesta, qui ha recordat que el temps de la descoordinació administrativa en matèria de polítiques d'ocupació i de la promoció de polígons industrials a pràcticament tots els municipis ha quedat superat.
El govern i CCOO denuncien la «baixa sensibilitat social» d'Ercros a Flix
El departament de Treball de la Generalitat exigix a l'empresa un «pla de responsabilitat social» per fer front als efectes dels acomiadaments a la Ribera d'Ebre
Ara a portada
Publicat el 11 de maig de 2016 a les 17:10
Actualitzat el 11 de maig de 2016 a les 18:36
Et pot interessar
-
Societat Aida Boix Grau finalitza una etapa de vuit anys al capdavant del centre d’art Lo Pati a Amposta
-
Societat Expoebre 2025 obre dijous amb ocupació plena i activitats per a tothom
-
Societat El bisbe de Tortosa, des de Roma, demana un relleu continuista per al papa Francesc
-
Societat Instal·len càmeres lectores de matrícules a l'Ampolla