El joc de la morra podria arribar a les escoles de la Ràpita este curs

El servei d’orientació en tasques educatives Didàctic ha elaborat un projecte que fixa la manera com es podria ensenyar la morra entre els escolars

Sílvia Berbís
03 d'octubre de 2016, 12:52
Actualitzat: 04 d'octubre, 11:36h
Un xiquet és felicitat per son pare en guanyar un punt en el campionat de festes del Carme del 2015.
Un xiquet és felicitat per son pare en guanyar un punt en el campionat de festes del Carme del 2015. | Sofia Cabanes
L’associació Morràpita ha presentat un projecte per introduir la morra a les escoles de la Ràpita. Este tradicional joc de mariners, que consistix a encertar la suma dels dits mostrats propis i els del contrincant, força popular a les tavernes en altres èpoques, podria entrar als centres educatius del municipi com a activitat extraescolar. El potencial que té a incentivar el càlcul mental ràpid i les capacitats cognitives han fer veure Morràpita que podria ser un estímul educatiu molt interessant per als més menuts, una idea que de fet ja està implantada amb èxit a altres poblacions de la mediterrània.

Morràpita, que reunix els aficionats del municipi, no només és l’artífex d’haver-lo rescatat de l’oblit a la Ràpita, sinó que ara busca la vessant més educativa, i per això, amb la col·laboració del servei d’orientació en tasques educatives Didàctic, ha elaborat un projecte que fixa la manera com es podria ensenyar la morra entre els escolars.  “De moment les AMPES del poble s’han mostrat molt interessades i possiblement este curs estarem ja amb els alumnes i amb els pares que també vulguen vindre a aprendre la morra i fer entre tots promoció d’este joc tan tradicional”, ha explicat Tomàs Ginestra, membre de Morràpita, en declaracions a Ràdio Ràpita.

Una de les claus, precisament, per a la pervivència d’este joc tradicional és la transmissió entre generacions. A Sardenya, on fa uns dies es va disputar el campionat mundial de morra, és habitual veure xiquets jugant-hi. Però, sense anar més lluny, Terol organitza un campionat provincial on arriben a participar una cinquantena d’infants. “Per això pensem que és molt important portar la morra a les escoles i crear planter. Nosaltres volem que els xiquets també s’impliquen en este joc que semblava que s’anava a extingir, però que està tenint un renaixement molt important al territori”, subratlla Ginestra.

Cal recordar que una parella rapitenca va quedar tercera classificada en el torneig internacional Murramundo disputat recentment a Sardenya. De fet, la Ràpita n’acollirà la pròxima edició l’any vinent. Abans, però, concretament el 22 d’octubre, l’Ametlla de Mar organitza el segon Campionat de Morra de Catalunya.