Amb una inversió de 18 MEUR, generarà una cinquantena de llocs de treball mentre es construeixi, un fet que ha generat optimisme a la població, segons constata el seu alcalde, Antoni Suàrez, i més després del dur cop que ha suposat també per a la comarca l'ERO d'ERCROS a Flix, tot i les crítiques i controvèrsies que el projecte va despertar al seu dia sobretot per l'impacte ambiental. "És una noticia molt positiva per a Riba-roja, per a l'Ajuntament i per a la comarca. En primer lloc, per la generació de llocs de treball; en segon lloc, pels recursos econòmics que aportarà al municipi i que permetran sanejar les arques municipals i també desenvolupar inversions com ara la remodelació del nucli antic i de la façana fluvial", ha apuntat Suàrez.
L'abocador desenvolupat per l'empresa Urbaser, ubicat en uns terrenys de 177 ha, dels quals 34 ha corresponen pròpiament al dipòsit de residus, tindrà una capacitat de 6,8 milions de metres cúbics per a residus industrials de tipus II no-perillosos que podran provindre de qualsevol lloc de Catalunya i també de comunitats veïnes. En els terrenys, s'hi ubicarà una planta de valorització, que compactarà els residus en forma de bales embolcallades de materials aïllants.
L'actual situació econòmica, però, ha fet rebaixar les expectatives de la indústria, que preveia inicialment contractar unes 40 persones amb l'entrada en funcionament de l'abocador i que l'alcalde reconeixia que serien menys, tot i que aspira que, com a mínim, "n'hi treballin unes 25". També s'haurà de revisar el conveni signat entre Ajuntament i empresa, que preveia l'aportació a les arques municipals de 400.000 euros en el moment de l'atorgament de la llicència i 4 euros per tona amb un mínim de 300.000 euros a l'any.
L'empresa també s'ha compromès a aportar 6 MEUR per a la construcció d'un tram de carretera de 12 km a partir del pont sobre l'Ebre i direcció Almatret. Una infraestructura inaugurada el 1997 però que finalitza en un camí de terra. "En aquest cas, encara ens trobem en una fase inicial", indica l'alcalde: "De la carretera, s'està acabant de redactar l'estudi informatiu. Part d'aquests diners seran per millorar el camí d'accés a l'abocador, que ja és una via d'evacuació del PENTA" (Pla d'emergència nuclear de Tarragona).
Oposició dels pobles veïns
Abans que l'abocador siga una realitat, ja ha causat una forta controvèrsia entre els municipis veïns d'Almatret i Maials, al Segrià. Segons apuntava al Diari de Tarragona l'alcalde d'Almatret, Jesús L. Quiroga, el municipi, que es trobarà a 2 km de l'abocador "rebrà tots els impactes, olors incloses, i cap benefici".
Per la seua banda, l'alcalde de Riba-roja assegura que no comparteix les crítiques. "Cadascun dels alcaldes ha de defensar els interessos del seu municipi. Aquest projecte l'ha dut a terme íntegrament el nostre Ajuntament; per tant, és lícit que, els beneficis, els rebi l'Ajuntament i el municipi. Crec que les crítiques vénen perquè aquests municipis no tenen una participació directa en el cànon que estableix l'empresa per a l'Ajuntament". Suàrez afegeix que, en este sentit, Riba-roja "no s'ha oposat mai amb el parc eòlic d'Almatret i "que ha generat un fort impacte visual" sobre el municipi.
Foto: Bernat Borràs (2007) www.trenscat.cat