A les Terres de l'Ebre, el 90% dels pous afectats per este cànon estan en urbanitzacions i encara que dins dels xalets "es planten dos enciams", no suposa que els usuaris queden exempts de pagar-lo, com ha assenyalat Jesús Gómez, director ebrenc d'Acció Climàtica. De fet, en la reunió amb els afectats, es vol deixar clar també quina és "la línia" entre fer un ús de l'aigua del pou per activitats agrícoles i què és consum domèstic.
Tot l'autoconsum d'aigua de pous ha de pagar el cànon. Això implica omplir piscines, regar gespes de jardins, i d'altres similars. Els horts d'autoconsum no s'inclouen dins d'esta exempció, igual que els consums domèstics o el reg de flors i arbres ornamentals, per exemple. D'altra banda, el reg, dins la mateixa finca, de "dos jornals d'oliveres" no hauria de pagar el tribut, fet pel qual l'ACA proposa instal·lar comptadors diferenciats.
Gómez ha recordat que fa uns mesos el Tribunal de Comptes va demanar actualitzar la situació dels pous a Catalunya, "que no estaven sotmesos a cap seguiment ni control" i l'ACA ha demanat instal·lar comptadors per "normalitzar-ho". Tot i que el cànon grava l'excés de consum d'aigua, "la pagesia que tinga horts o cultius en producció no han de patir", ha insistit el director ebrenc d'Acció Climàtica.