
Representants de les cambres de comerç han valorat l’informe de conjuntura del tercer trimestre elaborat pel Grup de Recerca d’Indústria i Territori (GRIT) de la URV, que exposa el comportament econòmic de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona en este període respecte dels anteriors. «Que hi haja 105.000 persones sense feina no és normal. La creació d'ocupació ha de ser l'objectiu principal dels nostres governants», ha manifestat el president de la Cambra de Comerç i Navegació de Tarragona, Albert Abelló.
L’informe destaca una caiguda continuada de l’ocupació des de 2008 si ens fixem en els valors interanuals. El document, elaborat amb dades extretes de l’Enquesta de Població Activa (EPA), alerta que s’han perdut en conjunt a l'Ebre i al Camp s'han perdut uns 5.000 llocs de treball (-1,68%) respecte a l’any passat. Per segon any consecutiu, la indústria és la més perjudicada, amb una baixada del -16,58% i convertint-se el sector serveis en l’únic que crea llocs de treball, 3,28%, al conjunt de la província.
«Mai havia estat la indústria en un percentatge tan baix des de l’inici de la crisi», ha explicat el catedràtic Joaquim Margalef, un dels responsables de l’informe, lamentant que l’ocupació industrial haja passat del 19,51% de 2011 al 14,99% d’aquest any.
Fixant-nos en la taxa d’atur, l’informe reflecteix també la destrucció del mercat laboral a la demarcació per sobre del català o l’espanyol. El 2009 l’índex d’atur provincial era del 19,95%, igual que el de Catalunya, i inferior en prop de dos punts a la mitjana espanyola (17,93%).
Este tercer trimestre de 2013, les Terres de l'Ebre i el Camp sumen una taxa d’atur del 25,11%, Catalunya del 22,84% i Espanya del 25,98%. Unes dades que posen de manifest que els mercats laborals ebrenc i tarragoní conjuntament han estat els que pitjor s’han comportat durant els darrers en cinc anys, període en el qual ha vist com el seu nombre d’aturats creixia un 9,16% mentre la mitjana espanyola augmentava un 8,05% i la catalana un 6,89%.
L'informe també adverteix que el 60,68% dels aturats són de llarga durada, més d'un 7% més que el 2012. En aquest sentit, les cambres destaquen que per crear ocupació cal que totes les administracions faciliten la competitivitat de les empreses dotant al territori de les infraestructures necessàries però també facilitant els tràmits per a la creació d'empreses. En els propers dies es coneixeran les dades disgregades particulars de l'economia ebrenca del període.