El Ministeri de Medi Ambient escenifica l'inici de la descontaminació del pantà de Flix 9 anys després de la detecció dels llots

Publicat el 07 de març de 2013 a les 17:18

Esta actuació, executada per la societat estatal Acuamed, permetrà eliminar els més de 800.000 m3 de llots contaminats que s'acumulen des de fa més d'un segle, com a conseqüència de l'activitat industrial d'ERCROS a la llera del riu Ebre.

El cap d'obra, Marc Pujols, ha confirmat que l'extracció de llots començarà demà mateix. "Està tot preparat perquè comenci de manera imminent. Per tant, ja hi ha acord de totes les administracions", ha volgut deixar clar el secretari d'Estat de Medi Ambient, Federico Ramos, encara que més tard alguns alcalde de la Ribera d'Ebre han mostrat la seva disconformitat. "Aquests llots cal treure'ls d'aquí. El riu Ebre proveeix un milió de persones i rega més de 50.000 ha. Aquests llots no han de continuar aquí pel futur de les generacions presents i futures", ha reblat.

Esta actuació, que tindrà un termini d'execució de dos anys i vuit mesos, serà finançada en un 70 % per la Unió Europea mitjançant el Fons de Cohesió, per la qual cosa haurà d'estar finalitzada abans de desembre de 2015 per no perdre estasubvenció.

S'han trobat diversos tipus d'elements contaminants, entre els quals hi ha, a més del mercuri, PCB, DDT, hexaclorobenos i radionúclids d'origen natural que han convertit esta actuació en una obra de referència internacional, perquè serà la primera vegada que s'han de tractar, de manera conjunta i simultània, diversos contaminants de naturalesa diversa.

Segons el secretari d'Estat de Medi Ambient, Federico Ramos, "s'estan adoptant totes les mesures perquè el risc sigui mínim i els municipis de la zona tinguin totes les garanties de proveïment. Començarem l'obra amb la confiança que val la pena fer-ho i que el risc està en el fet que els llots continuïn aquí".

Els llots contaminats, un cop extrets, es classificaran per sotmetre'ls al procés de descontaminació més adequat a la seva tecnologia. Posteriorment, els residus, ja classificats, deshidratats i tractats, es traslladaran a l'abocador que s'ha habilitat en una zona propera. "És el millor projecte de descontaminació que ara hi ha a Europa, ens en podem sentir orgullosos", ha afirmat el secretari d'Estat.

Pel que fa al Pla de Restitució Territorial, dotat amb un pressupost total de 53 milions d'euros, que executen el Ministeri (mitjançant Acuamed) i la Generalitat de Catalunya (mitjançant l'ACA), Federico Ramos ha assenyalat que "en l'actualitat, Acuamed ja ha executat 7 obres (4,9 milions d'euros), n'ha adjudicat set (3,7 milions d'euros) i n'ha licitat 3 (4,4 milions d'euros)".

El secretari d'Estat ha explicat que "s'agilitzaran els tràmits del grup d'obres que ja es troben adjudicades o licitades, així com les dels municipis en què les captacions d'aigüa per abastament estiguin connectades amb el riu, amb la finalitat de compensar els possibles inconvenients que es
puguin generar durant l'execució dels treballs".

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha volgut diferenciar les actuacions per fer front a una "emergència greu, que s'han de fer immediatament", de les "complementàries", per "restaurar i compensar els efectes de l'existència de fangs", l'anomenat Pla de Restitució Territorial —dotat, sobre el paper, amb 53 milions. "El que és segur és que hi ha una quarantena llarga d'actuacions que s'han consensuat, que el Ministeri té vocació de tirar endavant i hi estem disposats", ha afegit.