
A molts indrets de Catalunya ja fa temps que en van plens però a l’Ebre, de moment, les espècies habituals de mosquits i la mosca negra ja eren prou per prear caldecaps als organismes responsables del control d’estes poblacions d’insectes per evitar que es disparen els seus efectes. Ara, inevitablement, ja es pot dir que el mosquit tigre, originari del sud-est asiàtic i localitzat per primer cop a Catalunya al 2004 prop de Barcelona (a Sant Cugat del Vallès) també ha arribat a l'Ebre per incorporar-se a la llista d’espècies indesitjades. El Consorci de Serveis Agroambientals de les Terres de l'Ebre (CODE) ha confirmat avui que l’Aedes albopictus, el nom científic del popularment conegut com a mosquit tigre, ha estat localitzat ja a diversos indrets de cinc poblacions de les Terres de l’Ebre, totes elles costaneres: l’Ampolla, Camarles, Sant Jaume d’Enveja, Amposta i Sant Carles de la Ràpita.
De fet, segons ha explicat Raül Escosa, director tècnic del CODE, a l’Ampolla ja se n’havia detectat algun exemplar esporàdic fa dos anys, i era qüestió de temps que acabés escampant-se. Com fan habitualment, els tècnics del CODE han demanat la col·laboració ciutadana per intentar eliminar els focus de cria dels mosquits, ja siga el tigre o els habituals de la zona, evitant dixar tolls o recipients amb aigua a l’aire lliure.
El CODE ha fet avui balanç de la campanya de control de les poblacions de mosquits i mosca negra. Pel que fa al primer, s’han fet uns 460 tractaments, bàsicament aeris, entre ells sobre 2.500 hectàrees d’arrossars, a més de zones naturals del Parc Natural del Delta de l’Ebre. La campanya de la mosca negra ha resultat enguany més problemática, pel fet que el cabal del riu va baixar molt elevat durant la primera meitat de l’any, la qual cosa va impedir abocar el BTI perquè hagués resultat ineficaç a l’hora d’acabar amb les larves, segons els tècnics. Quan es va poder realizar el tractament, al juliol, la mosca estava ja en plena eclosió.