
Se’n diuen capses de memòria / capses de natura, però d’alguna manera, més aviat molt, són càpsules terapèutiques. Amaguen objectes de l‘ampli fons patrimonial que guarda el Museu de les Terres de l’Ebre, els quals un cop destapats, desperten sentiments, sensacions, un vincle amb els records. Estos valors són els que han propiciat que el museu els pose al servei de diverses entitats de l’àmbit sociosanitari del territori per a que “esdevinguen una eina útil en els programes que desenvolupen amb els seus usuaris per tal d’estimular les capacitats cognitives, per propiciar el seu benestar i integració social i per donar-los a conèixer el seu entorn natural i cultural”, segons destaca el director del Museu de les Terres de l’Ebre, Àlex Farnós.
S’enceta doncs un programa pioner pel conjunt de entitats que involucra, que són, d’entrada, l’associació APASA, el Centre Verge de la Cinta-Fundació Privada Mercè Pla, els ajuntaments d’Amposta, Santa Bàrbara i Sant Carles de la Ràpita, la Fundació Privada Serveis Socials del Montsià (Fusmont), la Llar Residència d’Amposta i la Fundació Privada Pere Mata. El programa consistix en cedir a estes entitats les capses de memòria/capses de natura, 24 en total, per torns, per tal que els professionals que treballen als centres realitzen activitats enfocades als seus col·lectius. Així, cada mes rebran en préstec dos capses de fusta, una d’etnologia i una de natura, amb objectes, fitxes i fotografies relacionades, dissenyades per dur a terme tallers de memòria i estimulació cognitiva amb els seus usuaris. A la pàgina web del museu hi ha recollides explicacions sobre els diversos objectes, com ara un caminador, un canastró menut, una lletera d’alumini, unes castanyoles de petxina, una geneta o una serp de vidre, i també eines per ampliar la informació al voltant de cada objecte i propostes d’activitats.
Com a experiències prèvies, el museu ha dut a terme activitats com grups de conversa i patrimoni etnològic, dirigida a la gent gran o un taller de memòria amb la Fundació Pere Mata. Arran de l’èxit assolit, ara l’experiència s’amplia a altres col·lectius i entitats que atenen persones amb problemàtiques sociosanitàries.
D’esta forma, els museus contribuixen a incrementar la seua labor social generant experiències basades en el coneixement i gaudi del territori i de la història per part d’un gran ventall de públics i col·lectius socials. En el cas de les capses de memòria/capses de natura el programa dissenyat pel Museu de les Terres de l’Ebre compta amb el patrocini del departament de Cultura en el marc del suport la xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya.