
Els projectes de restauració dels Cellers Cooperatius de Catalunya i del paisatge històric de les oliveres mil·lenàries del Sènia han rebut un premi en la categoria de conservació dels Premis Unió Europea de Patrimoni Cultural 2014.
De la restauració dels Cellers Cooperatius ell jurat ha "admirat" este projecte "com un exemple de la conservació de l'herència de treball". També el destaca com un exemple de les millors pràctiques en col·laboració publicoprivada.
Pel que fa al paisatge històric de les oliveres mil·lenàries, "el jurat, com la majoria de persones, ha quedat impressionat per les fotografies d'aquests magnífics arbres i estan encantats de reconèixer els nobles esforços realitzats per assegurar seva conservació per tot l'ampli col·lectiu de participants. Per descomptat que hi ha alguna zona amb
oliveres mil·lenàries en altres llocs d'Espanya i de països mediterranis, però aquesta singular concentració d'arbres tan extraordinaris i únics, només es troba en aquest projecte, destinat a protegir en la mesura del possible tan preciosa i rica herència", destaqen en el veredicte.
A partir del seu Inventari d'oliveres mil·lenàries (de més de 3,5 m de perímetre de tronc a 1,3 m del terra) que supera els 4.700 exemplars, la mancomunitat ha dut a terme diversos projectes, que han contribuit a posar en valor les oliveres mil·lenàries i el seu fruit, l'oli, però també els altres olis de varietats tradicionals i establir sinergies amb altres sectors.