A més d’eliminar el dic, de 19 metres d’amplada i 3,3 d’alçada, s’ha retirat la runa i s’ha dragat mecànicament el barranc dels blocs existents. Ara s’espera que les successives avingudes d’aigua produeixin un transport natural de les graves i que poc a poc es recupere la zona humida anterior a la presència del dic.
Per avaluar els resultats de l’actuació, el Parc ha iniciat un programa de seguiment amb la col·laboració del Grup de Recerca de Dinàmica Fluvial RIUS de la Universitat de Lleida (UdL). El seguiment consisteix en l’obtenció d’ortofotomapes per comprovar l’evolució de l’hàbitat fluvial, informació topogràfica d’alta resolució, caracterització granulomètrica dels sediments de la llera, mostres de macroinvertebrats i monitorització del cabal circulant.
Les tasques de naturalització del barranc de la Fou, així com el programa de seguiment, es van exposar al XVIII Congrés de l’Associació Ibèrica de Limnologia, celebrat a Tortosa (Baix Ebre), entre el 4 i el 8 de juliol. També s’ha elaborat un model 3D que permet observar l’estat inicial del barranc, el seu aspecte després de les obres de millora, i el disseny del programa de seguiment de les actuacions.

Imatge de les obres d'adequació del barranc Foto: Cedida