
La portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà, durant la compareixença a la Comissió de Territori i Sostenibilitat. Foto: Parlament
La Plataforma Trens Dignes de les Terres de l’Ebre i del Priorat ha comparegut este migdia a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament per exposar la situació ferroviària que viu el territori i fer extensius a tots els grups les seues reivindicacions.
La portaveu de la plataforma, Montse Castellà, ha recalcat davant la Comissió els greuges que patixen els ciutadans del territori cada cop que s’han de desplaçar en tren a Barcelona des de Tortosa, l’Aldea, Ulldecona o Móra d’Ebre: “Ens costa 30 euros per trajecte anar i tornar. I entre 2.30 i 3 hores de mitjana. La Generalitat ha eliminat els descomptes d’anada i tornada quan va assumir competències i també ha eliminat descomptes per a grups i per a xiquets”. Castellà també ha recordat que, tot i les promeses del govern de la Generalitat, “som dels únics territoris catalans que no tenim el sistema d’integració tarifària. Ens consta que s’està treballant perquè això siga realitat, però estem cansats de paraules i sense fets”.
Castellà ha insistit també en les reivindicacions de Trens Dignes, com la implantació del sistema tarifari integrat , incloure les línies R-15 i R-16 a la rodalia del Camp de Tarragona, l’aturada de trens d’alta velocitat o la substitució de més combois 449 pels vells 470.
L’anàlisi de la situació del transport ferroviari al territori exposat per la plataforma ha estat assumit per tots els partits de l’arc parlamentari, tot i que no se n'han derivat grans compromisos. “Vostè ha explicat una sèrie de coses que jo no puc desmentir, són veritats”, ha admès la diputada del PP Dolors Montserrat, que fins i tot s’ha oferit a “ajudar i col·laborar” en les gestions que, si s’escauen, s’hagen de fer a Madrid. Tot i que ha passat la pilota a CiU quan ha afirmat que “qui marca la pauta sobre infraestructures és el govern de la Generalitat”.
La diputada tortosina de CiU, Meritxell Roigé, ha assegurat que la Generalitat patix “un mal traspàs de competències”, ja que “les estacions, les vies del tren i les catenàries no són de la Generalitat”. Roigé ha reconegut que les línies “R-15 i R-16 no funcionen com caldria”, però que el servei “no es pot gestionar de la manera més adequada” i ha subratllat que, “tot i les restriccions pressupostàries”, s’han fet millores en l’àmbit del transport a les Terres de l’Ebre, com la targeta T-10/120, el bus exprés entre Tortosa i Alcanar i la connexió directa a l’aeroport amb autobús.
D'altra banda, la també diputada ebrenca del PSC Núria Ventura ha recordat que ella mateixa i la diputada d’ICV Hortènsia Grau van demanar la compareixença de Trens Dignes en esta comissió “fa més d’un any”, coincidint amb la campanya ‘Avui no paguem’, que la plataforma va impulsar conjuntament amb els Jóvens de les Terres de l’Ebre. També ha destacat que esta “no és la primera vegada que això es parla en seu parlamentària, sense efectivitat”.
“A part de la deixadesa i abandonament, costa molt que este parlament complisca allò que anem aprovant”, ha afegit Hortènsia Grau.
Pel que fa a ERC, el diputat Pep Andreu ha lamentat “la desídia” que ha demostrat el govern espanyol per posar solució al coll d’ampolla entre Vandellòs i la Secuita. Una obra que ara s’ha reprès en el tram final de legislatura a Madrid: “Només cal veure la diferència de tracte que ha rebut el Corredor del Mediterrani respecte la ingent quantitat de diners que es gasten en altres indrets de l’Estat espanyol que s’inauguraran abans de les eleccions”.
No ha fet grans aportacions la diputada de C's Carmen de Ribera, que habitualment no és portaveu del seu grup en esta comissió i s'ha compromès a traslladar les reivindicacions de la plataforma al seu partit.
Abans d’acabar la compareixença la portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà, ha intervingut novament per insistir que, tot i les bones paraules dels grups parlamentaris, la plataforma fa mesos que ha demanat una reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que encara no s’ha produït, tot i que Vila ha visitat les Terres de l’Ebre en reiterades ocasions en les darreres setmanes, i també la constitució d’una taula territorial de partits per actuar en bloc en les reivindicacions ebrenques en matèria ferroviària.