
Un dels concerts del festival es realitzarà al Museu de la Mar del'Ebre. Foto: Cedida
Reinterpretar, reconnectar, rellegir i redescobrir, a través del llenguatge musical, una riquesa patrimonial i cultural que sovint el públic absorbix des d’un únic punt de vista. Este és l’objectiu de la primera edició del festival Ebre, Música & Patrimoni que la xarxa territorial de museus i equipaments patrimonials del SAM (Servei d’Atenció Museística) de les Terres de l’Ebre que encapçala el Museu de les Terres de l’Ebre i el departament de Cultura ha organitzat per als mesos de juliol, agost i setembre en diferents espais singulars del territori. El festival s'alternarà bianualment amb l’Ebre, Art & Patrimoni que es va engegar l’any passat amb l’Exposició Col·lectiva d’Escultura Sonora.
L'Ebre, Música & Patrimoni comptarà de dotze concerts en dotze espais patrimonials singulars de les Terres de l’Ebre: des de museus i centres d’interpretació a espais naturals, paisatges culturals i jaciments arqueològics, en els quals es podrà gaudir de concerts únics, que van des de la música clàssica a l’experimental i de la tradicional a l’electrònica. A més, la programació inclou activitats complementàries, com visites guiades i tastos.
El tret de sortida de la primera edició del festival tindrà lloc a Amposta l'1 de juliol a les 19 h amb la roda de premsa de presentació i el concert inaugural interpretat pel duo Triangle. En esta primera actuació, el clarinetista Miquel Àngel Marín i el violoncel·lista Oriol Aymat aportaran la seua visió del patrimoni exposat al Museu de les Terres de l’Ebre a través de la música clàssica i experimental. A més, tancant la primera jornada, hi haurà, al pati dels llimoners del Museu de Tortosa (22.30 h), el segon concert del festival a càrrec de la formació Benjamin León Quartet, una actuació també emmarcada dintre la XXII Mostra de Jazz de Tortosa.
Les altres seus d'estos concerts són: l’Abric 4 del Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de l’Ermita (Ulldecona), la Cota 705 de la Serra de Pàndols (Pinell de Brai), el Poblat Iber de la Moleta del Remei (Alcanar), el Museu de la Pauma (Mas de Barberans), la Plaça Espanya (la Galera), la Barraca dels Quicolis (Freginals), el Parc Arqueològic de la Carrova (Amposta), el Museu de la Mar de l’Ebre (Sant Carles de la Ràpita), l’Àrea d’Oliveres Mil·lenàries del Pou de les Piques (Godall) i, per últim, l’Espai Natural de les Basses de la Foia (Masdenverge).
Amb estes dos activitats de gran format, que s’aniran alternant cada dos anys (Ebre, Art &Patrimoni els anys parells i l’Ebre, Música & Patrimoni els anys imparells), la xarxa territorial de museus i equipaments patrimonials de les Terres de l’Ebre pretén apropar el ric Patrimoni del territori a la ciutadania des d’una perspectiva totalment nova, creant sinergies de forma totalment transversal, tant en el sentit patrimonial i artístic mitjançant la fusió de llenguatges, com en la creació de nous públics. Esta activitat és gratuïta i està adreçada a qualsevol amant del patrimoni i la música, gent curiosa, famílies i turistes.