
L’Institut Ramon Muntaner, ubicat a Móra la Nova, i el Museu de les Terres de l’bre, a Amposta, són les dos institucions ebrenques que estran al capdavant de l’elaboració de l’Inventari del Patrimoni Immaterial de les Terres de l’Ebre, que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El director general, Lluís Puig, ha afirmat avui a Móra la Nova que el detonant que fa més necessari que mai este inventari és la declaració de les quatre comarques de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera: “Volem aconseguir un inventari que per la seva metodologia sigui inclòs dins el Registre de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, com ha passat amb l’Inventari del Patrimoni Immaterial del Montseny elaborat pel Museu Etnològic del Montseny d’Arbúcies tenint en compte la designació del Parc Natural del Montseny com a Reserva de la Biosfera”. Puig ha remarcar el fet que a Catalunya només hi ha aquestes dues reserves de la biosfera, al Montseny i a les Terres de l’Ebre, “i des d’aquí hem de vetllar i treballar per cuidar el patrimoni etnològic, la nostra cultura popular i tradicional”.
El procés per fer aquest inventari, segons Puig, “serà llarg perquè s’ha de parlar amb molta gent, com ara ajuntaments, entitats culturals, associacions, particulars... però serà un procés que ens ajudarà a conscienciar a la gent de la importància d’aquest patrimoni cultural, d’aquests aspectes immaterials de la nostra cultura. Donarem valor a una cosa no valorada i ho haurem de fer amb el consens de tothom”. L’inventari haurà de recollir, perquè no es perden, totes les manifestacions de la cultura popular i tradicional, com ara activitats, oficis, construccions, llegendes, cançons, danses, expressions, dites, mites... És a dir, tots aquells elements de la vida quotidiana d’una societat que amb el pas del temps van conformant una cultura.
Reunió de l’OPEI
El Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals i president de l’IRMU, Lluís Puig, ha fet aquestes declaracions en el marc de la reunió que este matí ha celebrat l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de Catalunya, organisme del Departament de Cultura, a la seu d’un dels seus membres, l’IRMU, ubicada al Mas de la Coixa de Móra la Nova, responent així a la voluntat de l’OPEI d’apropar-se i de treballar des del territori, amb una rotació per les diferents seus dels seus membres. La reunió ha servit per a avaluar les actuacions fetes fins ara i per planificar les activitats que l’Observatori realitzarà al llarg d’enguany, entre les que s’hi troben el Programa “Cultura Viva”, mitjançant el qual es presenten a les comunitats que han estat objecte d’estudi les principals investigacions de caràcter antropològic que s’estan duent a terme a Catalunya; les Jornades i tallers de Memòria Oral, que són un seguit d’experiències basades en el testimoni directe de la gent que es realitzen a diferents poblacions del país, i exposicions diverses. Avui ja s’ha concretat una exposició sobre arquitectura tradicional a Catalunya. Un cop enllestida serà itinerant per totes les seus dels tretze membres de l’OPEI.
La reunió, presidida per Lluís Puig, ha comptat amb l’assistència de membres de les tretze entitats que formen part de l’OPEI i que estan implantades arreu de la geografia catalana: Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), Museu del Ter (Manlleu), Museu de la Pesca(Palamós), Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí), Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies), Museu Etnològic de Barcelona, Institut Català d’Antropologia, Museu Marítim de Barcelona, Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega), Museu Comarcal de Cervera, Associació Cultural Carrutxa (Reus), Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta) i Institut Ramon Muntaner (Móra la Nova).