Puig ha reconegut que el Pla només podrà ser viable si Catalunya disposa de recursos propis. "El debat sobre la capacitat de decidir el nostre futur, gestionar els nostres impostos, les nostres infraestructures, decidir sobre les nostres polítiques energètiques o comercials... Si totes aquestes qüestions que també plantegem en l'àmbit global tenen resposta, és evident que el Pla tindrà prou recursos per tirar endavant. Si el país no té prou recursos, és evident que el Pla tindrà mancances de recursos per fer-ho", ha remarcat.
En el transcurs de l'acte, el conseller ha demanat "que la implicació de la societat civil i econòmica no sigui només en la redacció del Pla, sinó que sigui també en la governança". Per a ell, este és un projecte que "respon a una necessitat en uns moments molt difícils" i cal la implicació del territori perquè este Pla "no acabi en una prestatgeria".
Puig ha volgut deixar clar "el compromís del Govern de la Generalitat" però les prioritats que es defineixen en el Pla "han de ser compartides. Necessitem més que mai la coordinació de l'esperit emprenedor de la gent d'aquestes terres", ha reblat el conseller, que també ha emplaçat els assistents a "readaptar i repensar moltes coses" davant la situació de crisi.
El conseller ha estat acompanyat del rector de la Universitat, Francesc Xavier Grau; del delegat a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i del director del Pla, Juan Antonio Duro. Este últim ha explicat que la redacció del Pla es farà amb tres grans grups: un que tractarà sobre el model i el territori, un altre sobre l'empresa i un de tercer sobre la governança. Cada un d'estos grups tindrà diferents subgrups que estaran ubicats en diferents llocs del territori. Es preveu que abans d'estiu es puguin conèixer i alguns dels passos del treball a fer.