El preu de la llum de dimecres s'enfila per sobre dels 200 euros/MWh este dimecres

Sense l'aplicació de l'excepció ibèrica el preu de la llum hauria pujat fins als 248,32 euros

  • Bombeta de llum. -
Publicat el 29 de novembre de 2022 a les 18:18
Actualitzat el 29 de novembre de 2022 a les 18:26
El preu de la llum al mercat regulat per a este dimecres s'enfila per sobre dels 200 euros, el pic més alt de l'últim mes i mig. En concret, l'electricitat es pagarà un 38% més car que dimarts, fins als 207,45 euros el megawatt hora, segons els registres de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). L'encariment s'explica per l'increment de la generació d'electricitat de les centrals de cicle combinat, que són les que fan servir gas –l'energia més cara–i per la poca producció d'energia eòlica i fotovoltaica. Aquest dimarts és segon dia amb més energia produïda per les centrals de cicle combinat de tot el mes de novembre.

El preu final per a este dimecres és el resultat de la mitjana de la subhasta en el mercat majorista, l'anomenat 'pool' (151,25 euros/MWh) i el topall del gas a les centrals de cicle combinat (56,2 euros/MWh). Sense l'aplicació de l'excepció ibèrica el preu de la llum hauria pujat fins als 248,32 euros, el que suposa fins a 40 euros més.
 
El preu per este dissabte baixa un 38% respecte d'aquest divendres, quan ha costat 149,97 euros/MWh. Cal recordar que durant l'estiu, quan ja s'aplicava l'excepció ibèrica, la llum va arribar a superar els 400 euros/MWh.  
 
El topall del gas, en vigor fins al maig del 2023
 
L'excepció ibèrica s'aplicarà per calcular el preu de la llum fins al 31 de maig del 2023, tal com va pactar el govern espanyol amb la Comissió Europea amb l'objectiu de limitar el preu del gas a la península Ibèrica. D'esta manera, es volia evitar, també, que el preu rècord d'esta energia apugés les més barates de produir, com la hidràulica, la fotovoltaica o l'eòlica.