El projecte FutbolNet, de la Fundació FC Barcelona, s'implanta a la Ràpita

Una quarantena d'infants rapitencs d'entre 10 i 14 anys, escollits preferentment segons criteris de vulnerabilitat social i econòmica, participen en el projecte

Publicat el 24 de novembre de 2015 a les 12:59
Actualitzat el 24 de novembre de 2015 a les 19:06

Presentació del FutbolNet a la Ràpita. Foto: Cedida


Sant Carles de la Ràpita és un de la vintena de municipis catalans que participa en el programa FutbolNet, que impulsa la Fundació FC Barcelona, amb el suport de la Diputació de Tarragona, i que té com a objectiu utilitzar el futbol com a eina per fomentar valors entre els joves a través d’una innovadora metodologia pedagògica.

Este matí, l’Ajuntament de la Ràpita ha acollit la presentació del projecte, que ha anat a càrrec de Josep Caparrós, alcalde de la ciutat; Carlos Sanchis, regidor d’Atenció a les Persones;  Mohamed Sahib, patró de la Fundació FC Barcelona; i Nuria Callarisa, coordinadora FubolNet a Sant Carles de la Ràpita.
 
L’Ajuntament de la Ràpita,  a través de les regidories d’Atenció a les Persones i d’Esports, ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació FC Barcelona per tal de portar a terme durant este curs activitats de FutbolNet com a tasques extraescolars.  Hi participen 40 xiquets i xiquetes de 10 a 14 anys, escollits preferentment segons criteris de vulnerabilitat social i econòmica. Segons l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, la característica principal del projecte és “que fomenta valors socials i pedagògics entre els més joves a través de la pràctica de l’esport”. Així, segons Caparrós, FutbolNet “ens permet utilitzar la marca Barça i els valors de la Masia en benefici de l’educació dels xiquets i xiquetes que hi participen”.
 
'FutbolNet' és un projecte basat en la metodologia Futbol3, una eina d’intervenció social nova a Catalunya, d’èxit reconegut en experiències a Colòmbia i a Alemanya. Durant la seua aplicació incideix en 5 valors (esforç, respecte, treball en equip, humilitat i ambició), marcats com a essencials pel desenvolupament personal i que es debaten abans, durant i després del joc.

El programa s’aplica des d'este mes de novembre i fins al maig de 2016, amb dues sessions de dues hores per setmana i es practica en espais escolars o urbans (interiors i exteriors) cedits per l’ajuntament.
 
Cada sessió es divideix en tres parts: una discussió anterior al partit per parlar del valor que es treballarà durant la sessió i pactar les normes del partit, un partit de futbol i una xerrada posterior. El diàleg es converteix, doncs, en una part del joc i no en un complement.
 
Abans de l’aplicació de FutbolNet, la Fundació FC Barcelona forma en la metodologia del projecte els educadors i monitors encarregats de treballar amb els infants. A Sant Carles de la Ràpita, s’ha portat a terme la formació dels professionals dels quatre municipis de la demarcació de Tarragona que participen en el projecte: Salou, Calafell i Vilaseca de Solcina, a banda de la Ràpita.