El racisme social es consolida a Catalunya

Publicat el 05 d’abril de 2013 a les 17:20

Denuncia, així, que hi ha una tendència a culpabilitzar les persones immigrades de la crisi econòmica i del col•lapse dels serveis públics, que contribueix a dividir la població en dos blocs enfrontats ("ells i nosaltres"). Segons SOS Racisme, aquest fet dificulta, a més, la capacitat d'organitzar-se de manera conjunta per plantar cara al desmantellament de l'estat del benestar.

SOS Racisme també posa sobre la taula la idea d'Europa-fortalesa que tenen els estats membres de la Unió Europea, que inventen mecanismes de criminalització, persecució, internament i expulsió de les persones migrants. Així, la llei d'estrangeria espanyola és un clar exemple de discriminació i racisme d'estat.

Davant aquesta situació, SOS Racisme apel·la a la responsabilitat de les administracions públiques: "És hora que les institucions es plantegin la lluita contra el racisme com a prioritat, i que comencin a desenvolupar polítiques antidiscriminatòries, perquè la complexa situació econòmica encara perdurarà, i si no es treballa de manera decidida per la igualtat i el respecte, s'alimenta la diferència i la por de l'altre, en definitiva si continuem covant l'ou de la serp, la situació pot acabar esdevenint explosiva".

informe sos racismeSobredimensionar determinats fets, reproduir prejudicis i generar falses polèmiques al voltant de certes temàtiques. Aquestes tres acusacions es dirigeixen al discurs polític racista, però també als mitjans de comunicació. Segons SOS Racisme, "el discurs dels mitjans, el discurs desenvolupat per les elits i la seva influència en la població, contribueixen de manera preocupant a la normalització del racisme i de la xenofòbia al nostre país".

Per primera vegada en més de 20 anys de trajectòria del SaiD, els casos d'agressions racistes entre particulars han superat els protagonitzats pels cossos de seguretat. Són dades dels casos que atén el Servei d'Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SaiD) de SOS Racisme Catalunya i que s'inclouen a l'informe.

Encara que les agressions dels cosos de seguretat no s'han reduït (29% dels nous casos), les agressions i discriminacions racistes més freqüents són aquelles que es donen entre veïns i ciutadans/es al carrer (30%).

Així, SOS Racisme parla d'un augment dels casos de racisme social, una categoria en què inclou els casos de conflictes entre particulars, accés a serveis no bàsics i abusos per part de cossos de seguretat privada, és a dir, situacions que es donen en l'àmbit quotidià.

"Gairebé el 50% dels casos que portem es donen entre particulars, per prestació de serveis i amb els cossos de seguretat. Això demostra la normalització d'un discurs racista i les conseqüències que té en l'àmbit privat" va dir Alba Cuevas, directora de SOS Racisme Catalunya.

A Europa, partits de l'extrema dreta, que basen els seus discursos en el rebuig cap a la immigració, estan aconseguint grans suports que es tradueixen en la seva presència a diferents institucions democràtiques. SOS Racisme assenyala, a més, que la seva repercussió va més enllà dels vots aconseguits, ja que hi ha el perill de que "els seus discursos contaminin els partits tradicionals, buscant obtenir rèdits electorals". Preocupa que "el conjunt de la societat hi manifesta cada vegada menys rebuig i hi ha una manca evident de consens social en contra d'aquests discursos".

"És responsabilitat de les administracions públiques desenvolupar polítiques efectives de lluita contra el racisme. I és responsabilitat de la societat civil exigir-les i denunciar les manifestacions de xenofòbia i de racisme". "El discurs polític cala, les declaracions racistes no tenen conseqüències i la societat tampoc les exigeix". Així ho va afirmar Alba Cuevas, a la presentació de l'informe 2012 sobre l'estat del racisme a Catalunya, que denuncia la normalització del racisme.

Atzavara-arrels i SOS Racisme Catalunya han signat un acord de col.lboració entre ambdues entitats en la detecció de situacions de racisme per abordar els conflictes que es puguin generar i millorar la convivència i la cohesió social al municipi. Per tant, l'Associació Atzavara-arrels ofereix a la ciutat de Tortosa i a les Terres de l'Ebre el Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) que gestiona SOS Racisme - Catalunya des de fa 20 anys.