El SEAT Arona incorpora peces fetes amb closca d’arròs del Montsià

SEAT utilitza per primer cop Oryzite, un material renovable desenvolupat a Amposta a partir de residus de l’arròs, per fabricar peces del maleter del seu SUV urbà

  • Seat Arona -
Publicat el 17 d’abril de 2025 a les 14:24

La revolució verda de la indústria de l’automòbil passa pel Delta de l’Ebre. El SEAT Arona s’ha convertit en el primer vehicle fabricat en sèrie que incorpora peces fetes amb Oryzite, un material substitutiu del plàstic desenvolupat a partir de closca d’arròs a la Càmara Arrossera del Montsià, a Amposta.

Aquest innovador compost s’ha començat a aplicar a dues peces del suport del doble pis del maleter d’aquest SUV urbà. El resultat: una reducció del 15% en l’ús de polipropilè i fibra de vidre, un estalvi del 5,8% en el pes de la peça i una baixada de fins al 2% en el cost de producció, segons dades de SEAT.

De la cooperativa al mercat global

La iniciativa s’ha gestat dins de Montsià Innova, l’àrea d’I+D+i de la cooperativa arrossera, que va apostar per Oryzite com a projecte emprenedor extern a mitjans dels anys 2000. La cooperativa no només ha incubat el projecte dins les seves instal·lacions d’Amposta, sinó que ha fet d’aquest innovador material un exemple clar de com la recerca pot transformar un subproducte agrícola en un actiu industrial de gran valor.

Actualment, cada SEAT Arona inclou 60 grams de closca d’arròs, i es calcula que anualment es podrien arribar a aprofitar unes 5 tones d’aquest residu, una petita part de les 14.000 tones que genera cada any la Càmara Arrossera del Montsià —que produeix entre 60.000 i 70.000 tones d’arròs anuals.

Una aposta per l’economia circular

Després de fer-se un lloc en sectors com els esdeveniments i festivals —molts gots reutilitzables incorporen ja Oryzite—, ara el material entra al món de l’automoció gràcies a una col·laboració iniciada el 2020 entre SEAT, Oryzite i l’empresa Sigit, en el marc dels Innovation Days de la firma automobilística catalana.

“Ara tanquem el cercle: allò que abans era un rebuig agrícola es converteix en peça clau dins d’un vehicle de fabricació massiva”, destaca Gerard Suriol, del Centre Tècnic de SEAT S.A.

“El Delta de l’Ebre no només alimenta el país, sinó que també impulsa solucions sostenibles que poden canviar la manera com fabriquem”, afegeix.

Un futur amb ADN ebrenc

Aquest pas endavant simbolitza una nova manera de connectar la pagesia amb la indústria, donant valor afegit als recursos locals i consolidant el Delta de l’Ebre com un territori d’innovació i sostenibilitat. El projecte Oryzite obre la porta a noves aplicacions industrials que podrien estendre’s molt més enllà del sector de l’automoció.