El sector citrícola s’enfronta a la segona reestructuració massiva en un segle

Publicat el 21 de febrer de 2013 a les 11:43

"A meitat del segle XX va ser la reconversió per combatre la tristesa, ara toca fer una segona reestructuració per combatre l'estacionalitat dels cítrics", assegura José Garcia, tècnic de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries. Ell ha estat un dels ponents de la Jornada sobre Noves Varietats de Cítrics organitzada per Unió de Pagesos que ha reunit un centenar de citricultors i planteristes a Roquetes.

El sector s'enfronta a la necessitat d'ampliar horitzons per poder sobreviure davant la irrupció de nous països productors. I només ho farà de dos maneres: "Per la via de la comercialització directa i per la implantació de noves varietats que ens permeten sortir al mercat fora del trimestre entre novembre i gener, que està col•lapsat i no té preu", afirma Carlos Roig, responsable nacional del sector de cítrics d'Unió de Pagesos.
Els citricultors es troben ara en un carreró sense sortida. Molts venen per sota del cost de producció. És el resultat de l'increment de costos, sobretot per l'energia que consumeixen en el reg; d'un sistema de comercialització que no és prou eficient, amb intermediaris que absorbixen bona part dels beneficis o cooperatives que no saben com jugar en el tauler canviant del mercat actual, i sobreproduccions ocasionades per la irrupció amb força de països productors com el Marroc. Francisco Llatser, de l'Agrupació de Planteristes Agraris, va posar xifres a este creixement: "L'any 1999, la correspondència era de 7 milions de plantes a l'Estat espanyol per 500.000 al Marroc, i ara és de 3,3 milions a Espanya per 6,3 al Marroc". Això tindrà una repercussió molt gran en la producció.
Els citricultors estan molt pendents de com els centres investigadors certifiquen i valoren les noves varietats que arriben d'arreu del món: Austràlia, Sudàfrica, Japó... cadascuna amb característiques pròpies pel que fa a la resistència de la planta, a la maduració del cítric, al gust, a la temporalitat. Es tracta d'acabar encertant a l'hora d'escollir, perquè el moment és crucial: "La necessitat és urgent però des del meu punt de vista cal aconseguir trobar una varietat exclusiva, que siga molt adequada i que ens permeta distingir-nos d'altres països", assegura Garcia. No és esta tria l'únic escull que ha d'afrontar el sector, també l'obligació associada d'invertir una bona quantitat en la reestructuració just ara que està tocat, perquè acumula uns quants anys de pèrdues o d'equilibris. Però el moment és clau, perquè en un termini màxim de 10 anys, caldrà assentar les noves bases d'un sector que ja fa massa temps que es queixa de la crisi dels preus. "Si no sortim dels tres mesos de col•lapse al mercat, els preus seran estos, aquells que ens volen pagar i quan ens volen pagar, encara que no servisquen ni per cobrir els costos", advertix Roig.