“Estem davant d’una obra excepcional que no dixa res a l’atzar i que permet conèixer aspectes històrics força desconeguts per al gran públic, com les ordres militars i les relacions internes que imperaven, les costums, les lleis, la distribució del poder i el repartiment polític al territori a l’Edat Mitjana”, va destacar Pitarch. I no només això, també detalls força interessants com la manera de vestir o els temps de desplaçament amb els sistemes de locomoció de l’època.

El públic que va acudir a la presentació a la biblioteca Sebastià Juan Arbó. Foto: S.A.
Perellón, en ‘El símbolo de la Hermandad’, apropa el lector al poder que les relíquies religioses han tingut al llarg dels segles. “Tot va sorgir, explica l’autor, de la lectura d’un document datat el 10 d’agost del 1257, en què el rei Jaume I explica als prohoms de Tortosa que encarrega a un enviat especial la tasca d’aclarir greus danys causats a les possessions de les ordres. Què va passar? D’aquí neix la idea que serà l’essència de la trama”. Una trama que, al temps que agafa vida pròpia, submergix el lector en el món real ebrenc de finals del segle XIII.
“Un té de vegades la sensació que el públic és desconeixedor d’algunes èpoques de la història tot i que hi haja excel·lents llibres de recerca, escrits al marge del gran públic, per això hem de celebrar l’aparició de novel·les de ficció com esta que donen llum a com podien ser les nostres terres a través dels segles, a través d’un retrat fidedigne de les costums, relacions i personatges que vivien aquí en aquella época”, va remarcar Pitarch.