
Les condicions meteorològiques han retardat l'inici del primer tractament al tram final del riu Ebre català contra la mosca negra. Tot i que estava previst començar ahir dimecres, el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (CODE) va decidir finalment donar el toc d'inici este dijous, a causa del fort vent que ahir bufava. Fins ara, a més, els alts cabals havien impedit també fer els tractaments. "Els mitjans tècnics del Code ja fa mesos que estan a punt però, ha estat impossible per l’alt cabal durant els darrers 2 mesos, ara esperem que, juntament amb els treballs complementaris que ja hem anat fent a les zones com la Fontcalda, Paüls o el Canal III a la Ràpita, puguem començar al riu i així aturar el creixement de les larves i controlar la mosca per afrontar millor els propers mesos d’estiu”, ha explicat Xavier Royo, president del CODE.
De fet, la Generalitat va establir un conveni plurianual 2013-14 per tal de dur a terme els tractaments contra la mosca negra quan els tècnics ho consideressin necessari, tot i que el passat 2013 els tractaments es van retardar fins al mes de juliol també per l’alt cabal del riu Ebre, durant els mesos d’hivern i primavera. En aquest sentit, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre ha avançat que es treballa “entre diversos departaments de la Generalitat per renovar aquest conveni plurianual amb l’objectiu que les plagues de la mosca negra i el mosquit siguen controlades, així els tècnics podran fer els tractaments quan ho consideren necessari, sense haver d’estar pendents de la disponibilitat pressupostària”. Així, Xavier Pallarès ha comentat que conjuntament els departaments de Salut, Territori i Sostenibilitat; Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i Empresa i Ocupació, juntament amb la Diputació de Tarragona, hi destinaran entre 700.000€ i 1 MEUR, depenent del número de tractaments que s’hagin de dur a terme, per combatre les plagues a les Terres de l’Ebre.
El tractament d'este dijous es du a terme als 7 punts habituals del riu Ebre, des d’Ascó i fins a Amposta. En les últimes prospeccions fetes dimecres es van obtenir “xifres considerables, en zones un màxim de 100 larves/kg macròfits i en zones un mínim de 5 larves/kg macròfita", per la qual cosa el CODE abocarà el producte biològic BTI (Bacillus Thuringiensis vs israelianis) que és el més efectiu del que disposa, ha comentat el director del CODE, Raül Escosa.