Ni el cargol maçana ni una primavera freda han estat suficients per guanyar la partida als arrossaires del Delta de l'Ebre. El proper 12 de setembre comença la sega a la majoria dels camps i el sector preveu una bona campanya amb un arròs d'excel·lent qualitat. L'expectativa és recol·lectar unes 120.000 tones, que malgrat ser entre un 10 i un 15% menys respecte la producció de l'any passat, serà compensat per la millor qualitat del cereal i una molt previsible pujada dels preus degut a la falta de reserves d'arròs a l'Estat.
Les relativament baixes temperatures de la primavera no van resultar òptimes perquè l'arròs germinés en bones condicions. "Alguns camps van quedar entreoberts. Però al llarg de juliol s'ha anat arranjant, traient fillols i espessint una mica", explica el responsable de Sectors Agrícoles de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos, Rafel Verdiell. El període de maduració ha estat, doncs, clau per obtenir un gra òptim. Malgrat la millora detectada, molts camps encara presenten àrees clares, sense densitat important d'espigues. L'evolució durant estos últims dies abans de la sega, quan acaben granant les espigues, pot resultar decisiva. Amb tot, no s'arribarà la xifra de 130.000 tones de l'any passat, considerada per Verdiell una collita que va "fregar l'excel·lència".
L'altre motiu per l'optimisme en el sector és la previsible tendència a l'alça dels preus de l'arròs. Des del sindicat agrícola, Rafel Verdiell comenta que les primeres informacions que els arriben del mercat espanyol és que "no hi ha massa reserves a l'Estat", amb la qual cosa els preus "haurien de pujar". Si es compleix esta previsió, l'arròs es podria arribar a pagar a preu de mercat, com a mínim, entre els 280 i 300 euros, en funció de les diferents qualitats. Xifres que Verdiell qualifica com a "acceptables" en l'actual context d'una producció subvencionada per la Unió Europea, que hauria de disparar estos preus en cas d'haver de competir als mercats sense ajuts.
L'impacte del cargol maçana
Com en les darreres campanyes, la principal preocupació dels arrossaires seguix sent el cargol maçana. Més enllà dels efectes nocius sobre la collita, els pagesos han d'afrontar l'elevat cost que suposa eradicar esta plaga dels seus camps. Segons el mateix sindicat agrari, durant esta campanya els agricultors han hagut d'aportar 200 euros per hectàrea per fer possible els tractaments amb saponines addicionals a les mesures coordinades pel sector i la Generalitat.
Amb el marge esquerre totalment infestat, els esforços al dret per controlar focus com el de Poble Nou han funcionat parcialment: enguany n'han aparegut de nous a Balada i la superfície afectada a mitja campanya ja supera la de tota l'anterior. Malgrat això, Verdiell valora la tasca dels regants al respecte i creu que l'expansió de la salinització dels desguassos i un assecament dels camps més prematur poden resultar mesures útils.
Els arrossaires del Delta preveuen una bona collita i de gran qualitat
La possible pujada del preu de l'arròs compensarà els esforços del sector per superar una primavera adversa climatològicament i la plaga del cargol maçana
Ara a portada
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació Sílvia Altadill i Martínez
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Publicat el 01 de setembre de 2016 a les 17:03
Actualitzat el 01 de setembre de 2016 a les 18:04
Et pot interessar
-
Societat L'Agenda del cap de setmana a les Terres de l'Ebre: del 25 al 27 d'abril
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat Dos sentències clau del TSJC apropen la retirada del monument franquista de Tortosa