
Imatge d'arxiu de descens de barrancs al parc natural dels Ports. Foto: Ajuntament d'Horta de Sant Joan
Les vacances de Pasqua conviden, amb l’arribada del bon temps, a practicar activitats a l’aire lliure, amb un ampli ventall de propostes segons la intensitat desitjada i l’esperit més o menys aventurer de cadascú. El ciclisme per la Via Verda o els delta és una de les opcions amb més adeptes, i molts dels que escolliran la muntanya optaran pel senderisme. A més, al Port, comença l’època d’una proposta també força popular i xaladora, el barranquisme. Enguany, però, la situació és excepcional. La crescuda dels rius que s’abastixen del massís fa que, de forma extraordinària, es desaconselle practicar-hi el descens dels barrancs més crescuts.
Carmel Expósito, cap de guàrdia dels Bombers de la Generalitat, ha explicat a aguaita.cat que “degut a l’episodi de precipitacions que vam viure fa uns dies –cal recordar que es van fregar els 700 litres d’aigua acumulada els dies de pluja al massís del Port- el cabal que presenten rius i barrancs és molt superior a l’habitual, de manera que el flux de l’aigua és diferent, amb més pes i més força, fet que incrementa el risc d’accidentalitat”, advertix. Per això, “es desaconsella que, si no s’és expert o guia titulat i no es té un molt bon nivell tècnic, no es practique esta activitat estos dies als rius amb més cabal”, afegix. En este sentit cal tenir en compte que rius com l’Estrets, l’Algars, el Canaleta o el Matarranya van pujar molt de cabal degut a la pluja, i tot i que ha baixat, cal avaluar la situació del tram que es vulga afrontar, fins i tot els experts. “Altra cosa són barrancs que gairebé no porten aigua de forma habitual, o baixen secs, i ara poden ser una alternativa”, apunta Expósito.
Al llarg dels dies festius de l’any passat (de divendres Sant fins a dilluns de Pasqua) els Bombers de la Generalitat varen fer 14 serveis de rescats; 17 la Setmana Santa de 2013. En ambdós casos, la gran majoria d’estes actuacions es varen fer per buscar persones que s’havien perdut a la muntanya.
Consells per practicar barranquisme
El barranquisme requerix certa preparació física i tècnica i, per tant, un major seguiment de les mesures de prevenció d’accidents. A Catalunya, al 2013, els Bombers de la Generalitat van haver de fer 50 rescats de persones en esta mena d’activitats en l’àmbit fluvial (15 d’ells, a les Terres de l’Ebre); al 2014 se’n varen fer 34. És per això, que els Bombers de la Generalitat fan una crida per sensibilitzar sobre la importància de seguir els següents consells genèrics:
- Abans de començar un descens, necessitareu disposar d’una sèrie d’informacions bàsiques sobre el barranc on es desenvoluparà l’activitat: en primer lloc, estar al cas de les possibles restriccions d’ús que afecten el barranc, dades aquàtiques (cabal i procedència), dades físiques (situació geogràfica, climàtica), dades morfològiques (longitud, obstacles, accés i retorn) i dades de seguretat (equipament i vies d’escapada).
- Informeu del programa de l’activitat a familiars o amics o algú altre que no forme part de l’expedició.
- Dueu més material del mínim necessari (aliments energètics, roba eixuta, un xiulet, lot o frontal amb piles i piles de recanvi, farmaciola, etc...). També és molt important dur telèfon mòbil i GPS,
- No planifiqueu descensos en solitari. Tampoc no és aconsellable grups de més de quatre persones. El nivell tècnic dels components dels equips haurà de ser el més homogeni possible. En cas que no siga així, triarem el descens amb menor dificultat. El grup ha de romandre unit i els seus membres han de vigilar-se mútuament en tot el descens,
- Durant el descens, apliqueu tots els coneixements tècnics per afrontar els obstacles. Caldrà fer un seguiment de l’evolució meteorològica. No salteu mai de cap, tingueu cura dels tobogans, de la fondària dels tolls i de la resta d’elements no aquàtics (pedres, troncs, vegetació, etc...),
- Cal parar atenció al riu. Tingueu en compte que l’aigua pot estar a temperatures baixes. Hem de tenir present que els barrancs d’aigua de desglaç augmenten el seu cabal a primeres hores de la tarda.
- Hidrateu-vos sovint i ingeriu menjars energètics, ja que l’activitat comporta una elevada despesa.
- Recordeu que s’ha de preservar la integritat mediambiental de l’entorn i que per a qualsevol emergència, s’ha de trucar al telèfon 112.
Minimitzar riscos a la muntanya
Encara que no escolliu el barranquisme, si steu fent activitats per la muntanya, en general, podeu seguir estos consells:
- Abans de començar l’activitat, informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada. Si no aneu acompanyats, informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat. Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faça fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric.
- Durant la marxa: mantingueu el contacte amb la resta de companys, fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos, hidrateu-vos sovint, mengeu aliments energètics i, si fa fred, no deixeu de caminar.
- En cas d’accident: Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a este servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo. Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat (si està ferit, conscient, si sagna i si respira) i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.