Durant tot este 2012, la Societat de Caçadors de Roquetes ha capturat més de 2.000 conills dels seus camps. Al conjunt de Terres de l'Ebre, se'n van caçar més de 40.000. La majoria es troben als camps de cítrics, on roseguen les soques dels tarongers i fins i tot acaben matant la planta, quan la saba deixa de circular a través del tronc. Aquí pràcticament no tenen enemics naturals i crien de manera molt ràpida. "El problema és greu, perquè hi ha camps que s'han hagut de replantar entre un 25 i un 75 %", constata. "Vam apostar des del principi en creure que era millor traure el conill dels camps, sense utilitzar armes de foc, sinó amb fures, gàbies i gossos, i del problema en vam fer una solució, perquè traslladant els conills estem aconseguint repoblar una zona on pràcticament no n'hi havia", assenyala Lara.
Els caçadors de Roquetes han construït una trentena d'aixoplucs a la falda de la serralada dels Ports, "se'ls deixa durant uns dies, fins que passen l'estrès de la reintroducció i allà troben aliment i refugi", explica el president de la Societat de Caçadors. Després d'uns dies, els conills se solten i un cop fora troben aliment, perquè els caçadors també han plantat blat i ordi en graveres abandonades. El sistema ha estat un èxit. Tant és així que ha estat calcat pel Parc Natural dels Ports per a la reintroducció del conill de bosc a la serra.
Les dades recollides pels caçadors també s'han fet servir en diversos estudis universitaris. Abans de ser alliberats, els conills es marquen amb un segell a l'orella que "permet saber el sexe, el dia de captura i a quin llocs s'ha reintroduït", assegura el president dels caçadors roquetencs. Si el conill després es mata, es pot esbrinar quants quilòmetres ha fet des que se'l va reintroduir.
Foto: comarcàlia.info