Els centres hospitalaris ebrencs recuperen serveis en plena desescalada

Així queden els serveis hospital per hospital

Façana principal de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta.
Façana principal de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta. | Aguaita.cat
Aguaita.cat
28 de maig de 2020, 12:25
Actualitzat: 13:08h
La crisi sanitària actual provocada per la pandèmia de la COVID-19 ha fet que els centres hospitalaris i sociosanitaris de les Terres de l’Ebre hagen hagut de desprogramar la seua activitat ambulatòria i quirúrgica  no urgent, davant la necessitat d’implantar mesures per tal de protegir la salut dels pacients i dels professionals. 

L'evolució favorable de la pandèmia al territori, però, farà que els propers dies els centres hospitalaris recuperen els seus serveis habituals.

L'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) recupera a partir del divendres l'activitat i les urgències maternoinfantils (obstetrícia, ginecologia, pediatria i neonatologia) que s'havien ubicat a la Clínica Terres de l'Ebre. Per este motiu, durant avui dijous i demà divendres es faran els trasllats dels equips, així com dels usuaris ingressats, cap a l’HTVC.  Agraïm la col·laboració dels professionals del SEM i de voluntaris de la Creu Roja activats per  Protecció Civil per totes les tasques de trasllat. També es recupera l'activitat quirúrgica pediàtrica que fins ara es realitzava a la Clínica Terres de l'Ebre.
 
Pel que fa a la disposició d'Unitats de Cures Intensives (UCI) en esta Fase 2, tenint en compte l'activitat materno-infantil, l'HTVC disposarà d'11 llits d'UCI ampliables fins a 15.
 
Igualment, en esta Fase 2 l'HTVC treballarà amb tots els quiròfans disponibles i quedarà pendent la recuperació de la cirurgia major ambulatòria, supeditada a les necessitats de sectorització dels espais d'urgències.
 
Pel que fa a gabinets i proves diagnòstiques es continua amb l'augment progressiu, sempre amb les normatives i recomanacions de seguretat.
 
A partir del 18 de maig es va iniciar l'activitat de consultes externes tant al centre d'atenció especialitzada Baix Ebre com al centre d'atenció especialitzada de Roquetes.
 
Pel que fa a les urgències, indicar que retornen les urgències de pediatria, ginecologia i obstetrícia a l’HTVC i es continua amb el pretriatge com a normativa ja instaurada i amb espais d’atenció diferenciats covid i no covid dimensionats a les necessitats actuals.
 
Hospital Comarcal Móra d’Ebre

Des del 7 de maig, l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre (HCME) va deixar de ser el centre de referència de tots els casos de traumatologia quirúrgica urgent durant les setmanes de més afectació per la pandèmia. Este fet va permetre l'alliberament de recursos humans, d'espais de quiròfan i d'aparells d'anestèsia per tal de dedicar-los a atendre altres patologies: la setmana de l'11 de maig es va incrementar l'activitat quirúrgica dels casos més inajornables i preparant la represa de l'activitat quirúrgica programada, la qual cosa va permetre que la setmana del 18 de maig ja s'obrís un quiròfan diari i que la setmana actual haguem començat a programar a dos quiròfans cada dia.
 
A nivell de consultes externes, des de la setmana del 18 de maig ha reiniciat l'activitat presencial, però a la vegada estem potenciant molt l'activitat a distància, és a dir, resolent tota la demanda assistencial que es pot mitjançant el telèfon i aviat la videoconferència amb els nostres usuaris.
 
En l'àmbit ambulatori, també han reiniciat tots els gabinets de proves complementàries (endoscòpies digestives, proves radiològiques, ecocardiogrames, puncions biòpsiques, etc.), així com les extraccions sanguínies. 
 
A nivell social, s'ha reobert esta setmana la cafeteria del centre per al personal intern i per adquirir àpats per part dels visitants externs, amb noves mesures de circulació i utilització segura de l'espai. Resta per als propers dies poder reobrir el menjador per als acompanyants.
 
Clínica Terres de l’Ebre

Amb el retorn de l'activitat maternoinfantil a l'HTVC, la CTE podrà recuperar la seua activitat habitual, amb les mesures de protecció i seguretat necessàries. S'inicia l'adequació de les instal·lacions i s'aprofita per condicionar la zona d'endoscòpies.
 
La CTE incrementarà l'activitat pròpia tant com siga possible per mantenir la seguretat i qualitat en l'atenció.
 
Actualment s'utilitza un dels tres quiròfans per a intervencions locals i la setmana vinent s'incrementarà amb les intervencions amb ingrés. Les consultes externes ja estan actives al 50% dels professionals.
 
Hospital Comarcal d'Amposta

A l'Hospital Comarcal d’Amposta, pel que fa a consultes externes, durant la segona setmana del mes de maig es va iniciar l'activitat de visita ambulatòria en consultes externes en la modalitat de visita telefònica i visita presencial, de les següents especialitats: cirurgia general, COT, ginecologia, dermatologia, cardiologia, oftalmologia, otorinolaringologia, aparell digestiu, reumatologia, rehabilitació, logopèdia, anestèsia.
 
En relació a l'activitat quirúrgica, a partir de la setmana de l'11 de maig, es va reiniciar l'activitat quirúrgica de cirurgia menor ambulatòria de les següents especialitats: cirurgia general i dermatologia.
 
Així mateix, es va iniciar l'activitat d'endoscòpies digestives i les intervencions de cataractes per CMA (cirurgia major ambulatòria).
 
A partir de la setmana del 25 de maig es reiniciarà l'activitat de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA) de les especialitats de cirurgia general i ginecologia.
 
A partir del 7 de juny, es reiniciaren les guàrdies quirúrgiques 24 hores de COT, cirurgia, ginecologia i anestesia.
 
El servei de radiodiagnòstic, a la segona setmana de maig es va iniciar l'activitat ambulatòria de mamografia, ecografies, radiologia convencional, TAC.
 
Hospital de la Santa Creu

Pel que fa a l'Hospital de la Santa Creu (HSC) es disminueix la reserva de llits per pacients covid i s'incrementa la disponibilitat de llits convencionals. Les consultes externes es realitzen alternadament presencials i telemàtiques tant a geriatria com a nefrologia.
 
Des de la fase 2 es permeten visites presencials d'un familiar amb un cribratge previ i adoptant i garantint les mesures de protecció i higièniques estrictes  degut a la vulnerabilitat dels pacients. Estes visites es realitzen a l'espai de l'hospital de dia, i amb cita prèvia, sent la mateixa persona durant 14 dies, estes indicacions són igual que a les residències. Estes visites es complementen amb mètodes alternatius com l'ús de telèfons o videoconferència, que permeten mantenir una relació fluida entre els pacients i les seues famílies.
 
Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre

La Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre ha obert tots els dispositius assistencials, el Centre de Salut Mental d’Adults i Infanto-juvenil, l'Hospital de Dia d'Adults i Infanto-Juvenil i els Serveis de Rehabilitació comunitària els cinc dies a la setmana. La incorporació de programes específics es farà de forma progressiva.
 
S'alterna l'activitat presencial i no presencial diferenciant franges entre professionals, donant atenció telefònica o per videoconferència a un 50% de l'agenda programada. Es prioritza l'activitat presencial en pacients vulnerables o descompensats.
 
En els casos de població menor cal acompanyament limitat a una persona. En el cas d'adults es recomana evitar l'acompanyament sempre que sigui possible.