Els empresaris s'uneixen per «tenir veu» davant la regressió del Delta de l'Ebre

El clúster d'empresaris del Delta naix per salvaguardar els models de negoci de les empreses i defensar l'espai natural on treballen

  • El treballs de reconstrucció de la barra del Trabucador, al juliol del 2020. -
Publicat el 30 d’abril de 2021 a les 13:24
Actualitzat el 30 d’abril de 2021 a les 14:28
Diverses empreses ebrenques sumen forces amb el primer clúster d'Economia Blava del Delta de l'Ebre. Un espai que, segons apunten, naix amb els objectius de defensar el Delta i reivindicar l'aportació dels seus negocis a l'espai natural. "Volem remarcar el que les nostres empreses aporten al territori, perquè el Delta és com és gràcies a la pesca, l'agricultura, l'activitat de les salines i moltes altres empreses que vetllem per este espai protegit", sentenciava Joan Sucarrats, gerent de l'empresa Infosa, com a portaveu del clúster. Els propietaris de l'Illa de Buda, la Federació de Productors de Mol·luscs, el Port Sant Carles Marina, la Federació de Confraries de Pescadors de Tarragona e Infosa són les empreses que formen part del clúster en qüestió.

A través del seu portaveu, els empresaris del Delta detallaven que "el Pla de Defensa del Delta ens sembla totalment insuficient, per això demanem tenir veu pròpia, per posar en valor el que nosaltres fem aquí: desenvolupar unes activitats que a més de ser sostenibles són generadores de medi ambient", seguia Sucarrats, qui afegia, com a gerent d'Infosa, que "si es parés l'activitat de les salines es perdria un gran nombre de fauna que viu allí". D'altra banda, el portaveu valorava de forma positiva la tasca de la Taula de Consens, amb qui afirmava que els negocis de la zona havien participat de forma activa, alhora que reclamaven un espai on poder expressar les seves inquietuds d'una forma més activa: "Hem aportat les nostres propostes i ens hem alineat amb la Taula de Consens del Delta, però sempre hem trobat a faltar la veu dels empresaris", concretava el gerent de les salines de la Trinitat. Els impulsors de la iniciativa empresarial afirmaven que tota empresa que si vulgui unir és benvinguda, sempre, això sí, que tingui el seu negoci delimitat al Delta de l'Ebre i uns valors de sostenibilitat en la línia de les altres empreses.

En la mateixa línia, els empresaris treballen d'acord amb els seus valors per aconseguir recursos europeus destinats a finançar les iniciatives d'economia verda i sostenible. "Espanya ha presentat les estratègies i és una oportunitat on hi hem d'entrar, perquè no és que siguem empreses sostenibles, és que el medi ambient viu gràcies a les nostres activitats. Som exemple del que Europa demana que siguin les empreses del futur", apuntava el portaveu del grup d'empresaris.

Apadrinat pel meteoròleg Francesc Mauri
El meteoròleg Francesc Mauri ha apadrinat el projecte, tot destacant que "estes empreses són l'ADN i l'essència d'aquest espai humanitzat i amb un valor natural únic en el Mediterrani, el que fa que sigui un moment ideal per tirar endavant esta iniciativa, precisament per l'orientació que fa Europa". Mauri defensava també que el Delta és un espai "que no es pot perdre de cap manera" i ha alertat que estem "en un moment de compte enrere" perquè la pujada del nivell del mar s'ha accelerat l'última dècada.

Mauri ha remarcat que la fragilitat del litoral, la falta d'aportació de sediments i altres factors creen "la tempesta perfecta" perquè el Delta desaparegui abans de final segle i ha demanat que, com ha passat a França i Alemanya amb sentències dels alts tribunals, el país tinguin una mirada llarga i més ambició per frenar els efectes del canvi climàtic.