Els productors aposten per la fira de l'Oli de les TE tot i la nefasta campanya

L'organització rebaixa al 50% el preu dels estands per garantir la celebració de la fira

Publicat el 11 de febrer de 2014 a les 15:27
Presentació de la fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre Foto: Sofia Cabanes

Ha estat una de les collites de l’oliva més nefasta dels últims anys, però fidels a la cita, Jesús tornarà a celebrar el cap de setmana del 21, 22 i 23 de febrer la Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre.

En aquesta dinovena edició, i per tal de fer front a les difícils circumstàncies, els organitzadors de la fira van acordar rebaixar a la meitat el preu a pagar per ocupar els estands i amb això s’ha garantit l’assistència de les Denominacions d’Origen del Territori i d’una vintena de productors. “Abans de començar a organitzar la fira vam fer un mostreig i un contacte amb les cooperatives per veure com seria enguany. La nostra voluntat era seguir amb l’organització, però sabíem que no tindria sentit fer una fira de l’oli sense oli. La majoria havia acabat la collita al desembre i a això havíem d’afegir la qualitat, perjudicada per la mosca de l’oliva”, ha explicat el president de l’EMD de Jesús, Pere Panisello, que ha especificat que “al Baix Ebre i Montsià fins i tot hi ha hagut problemes per embotellar amb Denominació d’Origen per què hi ha hagut molt poca producció”.

La Fira de l’Oli arrancarà amb el Cicle de Xerrades Daniel Mangrané, amb una jornada tècnica sobre l’ús sostenible de productes fitosanitaris. Dissabte s’obrirà el recinte firal,on destaquen els tastos populars d’oli, el concurs de llançadors amb la boca de pinyols o la mostra gastronòmica. La inauguració Oficial, la tarda de dissabte, anirà a càrrec de Francesc López, xef del restaurant Torreó de l’Indià, guardonat amb una estrella Michelin.

Diumenge se celebrarà la fase final del XXX concurs de Tast d’Oli de les Terres de l’Ebre i un altre clàssic, com el concurs de les plegadores d’olives sense ungles, que arriba a la dinovena edició o el XVII concurs d’olives casolanes. A més entre tots els assitents que adquirisquen tiquets, se celebrarà el sorteig del seu pes en oli, el diumenge.

Com tots els anys, la Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre compta amb activitats complementàries destacades, com la Trobada de Grallers i Dolçainers dels Països Catalans, que se celebrarà el dissabte 22 i comptarà amb la participació de 17 colles. I també el concurs de pintura, el guardó dels quals es lliurarà dissabte al vespre. Una de les novetats d’enguay, a més, serà l’exposició d’aus.