Els socis de la Cooperativa d'Ulldecona hauran d'aportar «voluntàriament» 150.000 € per tirar endavant l'entitat

La mesura ha de garantir poder tancar la secció de crèdit i anirà acompanyada d'un prèstec de 530.000 euros avalat en un 75% per la Generalitat

Publicat el 23 de juliol de 2014 a les 13:10
La cooperativa d`Ulldecona té 350 socis, els comptes dels quals a la secció de crèdit han quedat bloquejats. Foto: Jèssica Rodrigo

L'assemblea de socis de la Cooperativa Agrícola d’Ulldecona va aprovar finalment anit -a porta tancada- una ampliació de capital "voluntària" de 150.000 euros per part dels socis, una solució que descarta les aportacions obligatòries plantejades en l'anterior assemblea del 26 de juny -i que també s'haurien plantejat inicialment anit- i que no havien obtingut una majoria suficient per poder ser aprovades. La mesura ha de permetre tirar endavant el pla de viabilitat de l'entitat i tancar la secció de crèdit,  que té els comptes dels seus 350 socis bloquejats des del passat 27 de juny.

Des d'avui i fins al 29 de juliol, segons es va notificar en l'assemblea, els socis que ho creguen conveninet poden fer les seues aportacions. A diferència de l'anterior proposta, on les aportacions eren obligatòries i marcades per volums de producció, ara les quanties aportades seran les que cada soci cregue convenient.  El president de l'entitat, Àngel Calduch, en declaracions a aguaita.cat , s'ha mostrat optimista i creu que, "tal com es va desenvolupar l'assemblea", on alguns dels socis haurien mostrat el seu interès per participar en la mesura, "perfectament es pot arribar en els propers dies a esta quantitat" que han de permetre avançar en el pla de viabilitat per  rendibilitzar la cooperativa, tot i que admet que, "si cal" plantejarien allargar el termini.
 
La Generalitat de Catalunya s’ha compromès, per la seua banda, a avalar un 75% d'un préstec per import aproximat de 530.000 euros amb una entitat financera. Mentre que el 25% restant s'ha de garantir amb l'aportació esmentada de 150.000 per part dels socis, amb la pignoració d'un dipòsit a l'entitat financera que es mantindrà fins a la seva amortització.

El pla de viabilitat està impulsat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, compta amb el suport de l’Administració i està consensuat amb la cooperativa. A banda del tancament de la secció de crèdit i el retorn dels estalvis dipositats als seus impositors, el pla es marca com a objectius prioritaris substituir l’endeutament intern (mitjançant la secció de crèdit) per l’endeutament extern i reduir despeses amb la reducció del nombre de seccions de la cooperativa i la concentració de l’activitat en l’elaboració d’oli d’oliva.

"Les mesures de viabilitat estan garantides i creiem que ho podem tirar endavant", assegura Calduch. Segons el president, "si tot això s’ha aprovat és per què el soci hi creu. I no només això, sinó que també hi creu la Generalitat i l'entitat financera. Si no fos creïble evidentment no s’hagués ni plantejat la segona assemblea", declara.

Retrets i desconfiança

Malgrat els resultats de l'assemblea, el repartiment de pamflets anònims per les cases d'Ulldecona durant el dia d'ahir posen de manifest el descontentament i la desconfiança per part d'un sector de socis. 

La carta oberta que ha pogut obtenir aguaita.cat i que es pot llegir clicant en este enllaç, culpabilitza directament de la situació de l'entitat al seu secretari, Elies Sabater, a qui es qualifica fins i tot de "lladre" i al president de l'entitat, Àngel Calduch que en va aprovar la seua gestió. 

Calduch, però, no ha tingut constància, segons ha afirmat, de l'existència d'este pamflet fins a la trucada d'este mitjà i s'ha mostrat sorprès, "perquè l'assemblea d'anit es va desenvolupar sense cap incidència".

La carta oberta proposa crear una plataforma d'afectats, presentar una denuncia "per malversar els diners dels pagesos" i suspendre el secretari de feina i sou.