El problema, més que d'ells, que en són les víctimes, creuen que l'ha d'assumir l'Ajuntament, perquè el cas els depassa i també la responsabilitat de resoldre'l, i així li han tramès a l'alcalde, Alfons Montserrat, en la reunió que han mantingut aquest matí a l'Ajuntament. Aquesta és la valoració que n'han fet els afectats per a aguaita.cat:
2.ALVAR MONTANYÉS I SUSSANA BOUZAS. Van comprar la seua casa el 2006, el mateix any que sortiria la sentencia judicial dictaminant que la llicència urbanística atorgada no s'adequava a la legalitat. Però tampoc ells sabien aleshores res del cas, i de fet no ha estat oficialment fins fa quatre mesos que se n'han assabentat: "Ens hem quedat parats", reconeixen. Però el que no estan disposats és a quedar-se sols amb el problema, fent una petita pinya amb la vintena de veïns que van acabar comprant una de les 32 cases construïdes: "El problema no som nosaltres. Farem el que calgue per conservar la propietat i si dins d'això ens toca ampliar l'abast del problema ho farem, perquè l'Ajuntament ha de prendre consciencia per tot allò que es va fer malament".
3.XAVIER MARTÍNEZ. "El cas va més enllà dels nostres habitatges, per exemple al costat hi ha un bloc en què es va permetre la construcció de 130 vivendes quan la clau urbanística en permetia només una dotzena. El conflicte que hi ha sobre la taula és més gran, i demanem a l'Ajuntament que el resolgue tot, perquè no volem ser un cap de turc", assegura el president de la comunitat de veïns. Ell ha recordat que, després de la primera presa de contacte, seguiran molt de prop les actuacions que puga emprendre el Consistori i paral·lelament, aniran preparant la seua defensa legal, analitzant les responsabilitats penals de la promotora Turov si hi són per presumpte engany i estafa, les responsabilitats patrimonials de l'Ajuntament si acaben patint un perjudici com temen, i les de tots els actors que van intervenir en la llicència.
4.CRISTINA LUQUIÑO, OSCAR MORENO I NATÀLIA MORENO. Són d'Esparraguera i afirma Cristina que l'any 2007, ja amb la primera sentència sobre la taula, per ells desconeguda, quan volia comprar va trucar a Urbanisme de l'Ajuntament per conèixer si era correcta la situació del seu futur habitatge: "Em van mentir directament, perquè em van dir que no hi havia cap problema quan hi havia ja sentència fins i tot". La família, com la resta d'afectats, confien en el punt de vista dels advocats per saber com actuar i el que tenen molt clara és la voluntat "d'anar a per totes". Si els costa assumir la dificultat de salvar les cases de l'enderroc és perquè saben que l'únic que han fet malament és comprar i pagar una hipoteca, com tants milers de persones.
5.JOSEP SALIDO. Aquest veí de Premià de Mar buscava una zona tranquilla, prop del delta, per adquirir un habitatge, i quan va topar-se amb el del carrer Buguembil·lea, li va semblar adequat per realitzar la compra. "M'ha sorprès molt tot plegat, perquè si hagués sabut alguna cosa, almenys haguéssem pogut intervenir, però ho hem trobat tot fet i el camí que tenim al davant té uns marges d'actuació molt estrets". El camí és una sentencia que insta a restablir la legalitat: "No volem els diners, volem les cases", assegura, però entén que ho tenen més que complicat, així que espera veure com es desenvolupen els esdeveniments: "L'únic que volem és venir aquí a passar-ho bé, nosaltres no hem fet res malament per a ser les víctimes".
L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, a la sortida de la trobada ha admès que es tractava més "d'una primera presa de contacte que de fixar solucions". L'alcalde no ha volgut avançar possibles sortides a l'espera de conèixer la postura de la promotora Turov davant el seu requeriment que siga l'empresa qui cumplisca el dictamen judicial de "restablir la legalitat" i també la resposta del jutjat a la seua decisió: "Entenc que els afectats estiguen preocupats, però el que hem de fer és anar seguint els tempos i exhaurir totes les vies legals, si les hi ha, abans de seguir avançant en el procés", ha dit.