Estrenem l’espot de @la_marato!
— TV3.cat (@tv3cat) 8 de novembre de 2016
Tots tenim un costat bo. O molt bo.#LaMaratóTV3 https://t.co/dAncltVJBb pic.twitter.com/RImKbw2HA6
TV3 ha presentat este dimarts l'emotiu espot de La Marató de TV3, enguany dedicada a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Al vídeo, titulat Tots tenim un costat bo, hi apareix un xiquet que sembla patir una lesió al braç, la qual cosa li complica totes les seues tasques a l'escola. Realment, no és el que sembla. El final del vídeo té sorpresa, amb significat moral.
Divulgació, sensibilització i entreteniment es combinaran per obtenir els fons que permetran sensibilitzar i donar un important impuls econòmic a la recerca en l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques en la 25a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que es farà el diumenge, 18 de desembre, i estarà presentada pels periodistes Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer.
La malaltia
L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l'ictus, un 45% de les persones afectades tindran una discapacitat motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 xiquets tenen una discapacitat causada per un ictus.
Al món, cada any, l'ictus afecta prop de 17 milions de persones i causa la mort de 6 milions. És la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l'epidèmia del futur, ja que en tindrà una de cada sis persones.
La Marató 2016 també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i les percepcions, de les emocions i la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència.
D'altra banda, les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivats d'este estat. Segons si la lesió és completa o parcial, i en funció del nivell en què es produïsca, les conseqüències seran més o menys greus. En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d'estes lesions d'origen traumàtic: han baixat les provocades per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d'edat més avançada.