Entitats ecologistes qüestionen el Castor davant la Comissió Europea

Catorze organitzacions han enviat una carta oberta al Banc Europeu d'Inversions (BEI) i la Comissió Europea (CE) qüestionant el projecte. | Recorden que si tanca, els contribuents hauran d'assumir el cost.

Publicat el 30 d’octubre de 2013 a les 18:38
Pancarta de rebuig al projecte d'emmagatzematge de gas. Foto: Sílvia Berbís

Catorze organitzacions ecologistes han enviat avui una carta oberta al Banc Europeu d’Inversions (BEI ) i la Comissió Europea (CE) qüestionant el projecte Castor d’emmagatzematge de gas, finançat per una iniciativa conjunta d’ambdues institucions. En la carta, les entitats conservacionistes destaquen l’impacte del projecte per al medi ambient i per a la seguretat pública i s’advertix sobre els molt possibles costos que els contribuents hauran d’assumir si tanca. El document demana “clarificacions institucionals” sobre els interessos financers i el finançament del projecte.
El projecte Castor està quantificat en 1.634 milions d’euros i és el primer projecte finançat per la Iniciativa Bond, un mecanisme financer creat per la Comissió Europea i el Banc Europeu d’Inversions (BEI) destinat a captar fons privats per finançar grans projectes d’infraestructura.
L’instrument es va engegar este estiu i va ser aclamat com un èxit després d’aconseguir una emissió de deute d’1.434 milions d’euros als mercats financers, dels quals EUR 300 milions van vindre del BEI a través de finançament directe. El BEI va aprovar, a més, una línia de crèdit de 200 milions d’euros més per donar liquiditat addicional als inversors.
Segons les organitzacions ecologistes, “en cas que el projecte es tanque, els contribuents espanyols hauran d’assumir el cost del projecte, ja que el contracte amb l’empresa inclou una clàusula per la qual l’estat espanyol està obligat a fer-se càrrec del valor net de les instal·lacions afectes a l’emmagatzematge subterrani de l’operador del projecte”. També recorden que el govern va intervenir davant el Tribunal Suprem en un intent d’eliminar aquesta clàusula, però la seva sol·licitud va ser rebutjada.
"La iniciativa Bond s’ha promogut com una forma "barata" per finançar grans projectes d’infraestructura però a l’hora de la veritat, els riscos del projecte Castor són assumits plenament per les arques públiques , que ja estan sota pressió extrema a causa de la crisi financera i l’endeutament públic. Al final, serà novament la ciutadania qui pagarà aquest cost inútil que incrementarà el deute il·legítim espanyol. La vella història amb la qual estem tristament familiaritzats I indignats des de l’inici de la crisi", ha afirmat Mònica Guiteras, de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
Tom Kucharz d’Ecologistes en Acció, pregunta a la comissió europea “com el suport donat a aquest projecte pot alinear-se amb els alts estàndards ambientals que el BEI diu seguir ".
Elena Gerebizza, experta en finançament d’infraestructura per Counter Balanç recorda que “mecanismes com aquests gairebé mai són beneficiosos per a l’interès públic, ja que estan especialment dissenyats per utilitzar fons públics per limitar el risc dels inversors privats i proporcionar capital barat per al prestatari. El projecte Castor demostra que quan les coses van malament, seran els ciutadans de la UE els qui prenen el risc. Per tant, fem una crida a la Comissió Europea i al Banc Europeu d’Inversions per detenir la fase pilot de la Iniciativa Projecte Bond i tornar a avaluar el seu impacte en els ciutadans de la UE”.